Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sýria je rozdvojená, Turecko ignoruje rezolúciu OSN: Boje na severe, východ je pokojný

Situácia v Ghúte bola donedávna veľmi vypätá. Zobraziť galériu (2)
Situácia v Ghúte bola donedávna veľmi vypätá. (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

ANKARA - Napriek rezolúcii OSN vyzývajúcej na prímerie v Sýrii pokračujú v regióne Afrín na severozápade krajiny boje medzi tureckou armádou a milíciami sýrskych Kurdov. Turecké jednotky a ich spojenci z radov sýrskych povstalcov vo svojej ofenzíve za leteckej podpory postúpili a ovládli viacero dedín, oznámilo v nedeľu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Televízia CNN Türk informovala, že ofenzíva bude pokračovať. Turecká armáda podľa nej obsadila ďalších päť dedín, píše agentúra DPA. Ofenzíva Turecka v Afríne sa začala 20. januára. Zameraná je proti kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré oblasť ovládajú. YPG sú spojencami USA v boji proti džihádistickej skupine Daeš, Ankara ich však považuje za odnož kurdských povstalcov na tureckom území a teda za teroristickú organizáciu.

Turecko síce rezolúciu o prímerí v Sýrii prijatú Bezpečnostnou radou OSN v sobotu večer privítalo, súčasne však ohlásilo, že bude naďalej bojovať proti "teroristickým organizáciám", ktoré ohrozujú územnú celistvosť Sýrie. Turecká armáda oznámila, že pri vojenskej operácii v Afríne zahynul v sobotu jeden jej príslušník. Od začiatku ofenzívy tak prišlo o život 33 tureckých vojakov.

Recep Tayip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

V ďalšom nedeľňajšom oznámení armáda uviedla, že podnikla tiež nálety zacielené proti povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku. Terčom sobotňajších útokov boli úkryty a muničný sklad PKK v regióne Záb. PKK má hlavné sídlo v severoirackom pohorí Kandíl.

V Damasku je pokoj

Sýrski opoziční aktivisti a obyvatelia metropoly Damask uviedli, že v meste a na jeho východných predmestiach zavládol relatívny pokoj po tom, ako Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu žiadajúcu 30-dňové prímerie v Sýrii.

Aktivisti informovali o viacerých útokoch a zrážkach na východnom okraji povstalcami kontrolovaných predmestí, známych ako Východná Ghúta, píše agentúra AP. Krátko po prijatí rezolúcie tam došlo v sobotu neskoro večer tiež k dvom náletom.

Monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však v nedeľu oznámila, že od schválenia rezolúcie neboli hlásené žiadne obete. "Východná Ghúta zažila najpokojnejšiu noc za týždeň," citovala šéfa SOHR Rámího Abdal Rahmána agentúra DPA. Podľa jeho organizácie za uplynulý týždeň zahynulo pri náletoch a delostreleckých útokoch vládnych síl na Východnú Ghútu vyše 500 civilistov. Tieto útoky na oblasť, ktorú vládne vojská obliehajú už viac ako štyri roky, patria k najkrvavejším počas sedemročnej sýrskej vojny.

Opozičný aktivista z Ghúty Anas al-Dimaškí podobne konštatoval, že noc bola pokojná, hoci nad oblasťami ovládanými povstalcami naďalej prelietali vojenské lietadlá i drony. Obyvatelia Damasku uviedli, že v uliciach metropoly vidno viac dopravy v porovnaní s predošlými dňami.

Viac o téme: OfenzívaRezolúciaTureckoSýriaKurdiVýchodná Ghúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu