Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Viaceré americké štáty zasiahli rozsiahle povodne

Zatiaľ šesť obetí povodní hlásia z Minnesoty.
Zatiaľ šesť obetí povodní hlásia z Minnesoty. (Zdroj: ČTK)

WINONA - Silné búrky v amerických štátoch Minnesota a Wisconsin vystriedali rozsiahle a vytrvalé dažde, rieky sa vyliali zo svojich korýt a donútili obyvateľov, aby hľadali útočisko na strechách domov.

Zatiaľ šesť obetí povodní hlásia z Minnesoty, kde sa v pondelok pátracie a záchranné operácie sústredili do najviac postihnutých v juhovýchodnej časti štátu. Záplavy si vyžiadali najmenej šesť obetí aj v Oklahome a jednu v Texase, kadiaľ sa prehnala tropická búrka Erin.

Guvernér štátu Minnesota Tim Pawlenty, ktorý vyhlásil stav ohrozenia v šiestich okresoch, povolal 240 členov národných gárd na pomoc pri zdolávaní následkov záplav a zaisťovaní bezpečnosti. Záchranári odčerpávajú vodu a spevňujú brehy riek Root a Mississippi.

Vzhľadom na nepriaznivé predpovede počasia mestská rada asi dvojmiliónového texaského Houstonu rozhodla o evakuácii 995 obyvateľov. Z mesta Stockton (Texas) evakuovali 803 ľudí. Do bezpečia odviedli aj obyvateľov Pickwicku (Tennessee), Elby (Alabama) a čiastočne aj Winony (Minnesota) pri rieke Mississippi.

Podľa úradu šerifa v Houstone uzavreli 14 ciest a diaľnic, voda odplavila viaceré mosty a z celej oblasti hlásia zosuvy pôdy. Voda nebezpečne stúpa aj v rieke Root, kde dosahuje 5,8 metra, podľa úradov však hrádza odolá do výšky 6,1 metra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu