Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov prehovoril o konflikte v Sýrii: Rusko je ochotné hlasovať

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

MOSKVA - Rusko je ochotné hlasovať v piatok za rezolúciu OSN navrhujúcu prímerie v Sýrii, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, vyhlasujúca 30-dňovú prestávku v bojoch z humanitárnych dôvodov, by mala začať okamžite platiť," povedal Lavrov, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Lavrova však podľa jeho slov znepokojuje, že nie je žiadna záruka, že militanti v Sýrii budú vôbec nejaké prímerie dodržiavať. "Ak má byť rezolúcia účinná - a my sme ochotní rokovať o takomto texte - budeme presadzovať princíp, ktorý umožní, aby bolo prímerie reálne a založené na zárukách od všetkých aktérov na území Východnej Ghúty i mimo nej," vysvetlil Lavrov, ktorého citovala aj tlačová agentúra DPA.

Lavrovovo vyhlásenie prišlo v čase zhoršujúcej sa humanitárnej situácie v oblasti Východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask, ako aj na ďalších východných predmestiach Damasku. Návrh rezolúcie požaduje 30-dňové prímerie po celej Sýrii, aby bolo možné doručiť humanitárnu pomoc miliónom ľudí a evakuovať chorých aj ranených, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave, pripomenula agentúra AP.

Viac o téme: OSNSýriaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu