Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemanova prezidentúra je v suchu: Najvyšší súd potvrdil výsledky volieb

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Najvyšší správny súd v stredu definitívne potvrdil výsledky januárových prezidentských volieb, v ktorých svoj mandát obhájil Miloš Zeman. Sudcovia totiž zamietli posledné sťažnosti týkajúce sa volieb, informoval Český rozhlas.

Streda bola posledným dňom, dokedy mal volebný senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) rozhodnúť o zvyšných štyroch sťažnostiach, ktoré napokon zamietol. Sudcovia teda nevyhoveli ani jednej z dovedna siedmich desiatok sťažností týkajúcich sa prezidentských volieb, ktoré prebehli v januári v dvoch kolách (12.-13.1. a 26.-27.1.).

Miloš Zeman v druhom kole porazil svojho hlavného vyzývateľa Jiřího Drahoša o približne 152.000 hlasov. Podľa predsedu volebného senátu NSS Tomáša Langáška tak už nič nebráni tomu, aby Zeman zložil sľub na druhé funkčné obdobie. Inaugurácia staronového prezidenta sa uskutoční 8. marca. 

Veľká časť sťažností, ktoré riešil súd, namietala voči kampani Miloša Zemana. Týkali sa napríklad spájania Jiřího Drahoša s hrozbou migrácie či financovania volebnej kampane prostredníctvom spolku Priatelia Miloša Zemana. 

NSS môže zasiahnuť len v prípade, ak dôjde k porušeniu volebných zákonov vo veľkom rozsahu alebo vysokej intenzity, ktoré mali preukázateľný vplyv na výsledky volieb. Takéto neregulárnosti volebný senát nezistil. Podľa Českého rozhlasu je možné očakávať, že sa niektorí sťažovatelia obrátia ešte na Ústavný súd Českej republiky. 

Viac o téme: VoľbyMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu