Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Moskva popiera správy o zadržaní podozrivých z útoku na rýchlik

Vykoľajenie jedného z najmodernejších ruských vlakov spôsobila na diaľku odpálená nálož.
Vykoľajenie jedného z najmodernejších ruských vlakov spôsobila na diaľku odpálená nálož. (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Ruské tajné služby popreli v piatok správy o tom, že údajne zadržali tri osoby v súvislosti s bombovým útokom na vlak medzi Moskvou a Petrohradom.

Podľa hovorcu ruskej federálnej tajnej služby niekoľko centrálnych médií dalo vo štvrtok do obehu správy o tom, že bezpečnostné služby zadržali v novgorodskom regióne troch podozrivých - dvoch etnických Čečenov a jedného Rusa. "Údajne ide o podozrivých z (pondelkového) útoku na vlak. Táto informácia je úplne nepravdivá," povedal hovorca.

Bombový útok 13. augusta na Nevský Expres s 250 ľuďmi spôsobil vykoľajenie vlaku, pri ktorom sa zranilo 60 ľudí, z toho 30 sa lieči v nemocnici. Podľa ruských vyšetrovateľov za útokom na najrušnejšiu železničnú trať stoja islamskí extrémisti.

Medzitým ruské ministerstvo vnútra v piatok informovalo, že sa mu podarilo predísť plánovanému granátovému útoku na ropné zariadenie v prevažne moslimskej republike Ingušsko, ktoré hraničí s nepokojným Čečenskom. Ruské federálne úrady obviňujú čečenských povstalcov zo série krvavých bombových útokov v rokoch 1999-2004. Moslimskí čečenskí separatisti sa údajne pokúšajú pomstiť Moskve za jej vojenskú kampaň proti odštiepeneckej republike bohatej na ropu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu