Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavé jatky v Taliansku: Fašista na FOTO sa vozil po meste a strieľal na černochov

Luca Traini Zobraziť galériu (5)
Luca Traini (Zdroj: SITA/AP)

MACERATA - Muž, ktorý v sobotu v talianskom meste Macerata z idúceho auta strieľal do cudzincov, je spätý s prostredím pravicového extrémizmu s jasným napojením na fašizmus a nacizmus, uviedol taliansky minister vnútra Marco Minniti v sobotu večer po stretnutí s predstaviteľmi miestnej polície.

Páchateľ, muž vo veku 28 rokov, bol k svojmu činu "zjavne" motivovaný xenofóbiou, spresnil minister podľa agentúry ANSA. Minniti dodal, že podozrivý muž konal sám a svoj útok si pripravil vopred. 

Podľa webového portálu Agi muž pri svojom útoku zranil šesť ľudí: päť mužov a jednu ženu. Všetci pochádzajú z afrických štátov: z Mali, Ghany a Nigérie. "Jediné, čo ich spája, je farba pleti," uviedol minister. 

Útok v talianskej Macerate.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Muž strieľajúci z idúceho auta vyčíňal asi dve hodiny, dodala ANSA. V uliciach centra asi 43-tisícového mesta sa veľmi rýchlo rozšírila panika. Starosta Romano Carancini v tejto situácii vydal zákaz vychádzania.

Zranenia jedného z postrelených mužov sú vážne. Ostatní piati sú zranení ľahšie. Terčom útoku bolo podľa miestnych médií aj miestne sídlo vládnej centristicko-ľavicovej Demokratickej strany. 

Útok v talianskej Macerate.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Strelca identifikovaného ako Luca Traini zadržala polícia okolo poludnia na schodoch pamätníka padlých z Maceraty. Kým ho polícia zatkla, stihol sa zahaliť do talianskej vlajky a rukou urobiť fašistický pozdrav, informovala talianska tlač s odvolaním sa na očitých svedkov. V mužovom aute potom polícia našla pištoľ.

Traini v roku 2017 kandidoval vo voľbách do miestneho zastupiteľstva blízkej obce za Ligu Severu. 

Útok v talianskej Macerate.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Líder Ligy Severu Matteo Salvini sa od mužovho konania dištancoval, keď vyhlásil, že "ten, čo strieľa, je delikvent". Vzápätí však Salvini odsúdil "inváziu migrantov do Talianska" a vyhlásil, že sa "nemôže dočkať" vstupu svojej strany do vlády a "nastolenia bezpečnosti, sociálnej spravodlivosti a dôstojnosti v Taliansku". 

Útok v talianskej Macerate.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni útok v Macerate odsúdil a vyhlásil, že "nenávisť a násilie nás nerozdelia". Súčasne vyzval obyvateľstvo na pokoj a na politické strany apeloval, aby mesiac pred parlamentnými voľbami z udalostí v Macerate nevytĺkali politický kapitál.

Silvio Berlusconi, ktorého strana Vpred, Taliansko je spojencom Ligy Severu, vyhlásil, že udalosti v Macerate sú činom vyšinutého človeka zasluhujúceho čo najostrejšie odsúdenie. Podľa Berlusconiho tento čin nemá jasné politické pozadie.

Viac o téme: TalianskoMacerata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu