Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alžírčan založil požiar vo viedenskej väznici: Chcel vraj iba dosiahnuť presun do inej

Viedenská väznica v štvrti Josefstadt
Viedenská väznica v štvrti Josefstadt (Zdroj: Twitter)

VIEDEŇ - Na 12 rokov za mreže poslal vo štvrtok Krajinský súd vo Viedni 34-ročného Alžírčana, ktorého uznal za vinného z trestných činov podpaľačstva, ťažkého ublíženia na zdraví a donucovania, avšak zbavil ho obvinenia z pokusu o vraždu.

Obžalovaný založil 16. októbra 2016 ako väzeň justičného zariadenia vo viedenskej štvrti Josefstadt požiar so zámerom dosiahnuť vlastné preloženie do inej väznice. Muž podpálil vlastný matrac a nožom bránil trom spoluväzňom, aby vyvolali poplach.

Všetci jeho spoluväzni utrpeli ťažké zranenia, jeden bol dokonca v ohrození života. Ak by väzenským hasičom neboli pomohli profesionálni z rakúskej metropoly, bolo by pri incidente došlo i k stratám na životoch.

I tak sa však 11 členov väzenskej stráže - popri troch spoluväzňoch obžalovaného - priotrávilo dymom a putovalo do nemocnice. Materiálne škody v dôsledku požiaru, ktorý úplne zničil spomínanú celu, vyčíslili na 50.000 eur.

Platná rakúska legislatíva ráta v danom prípade s maximálnou sadzbou desiatich rokov väzenia. Alžírčan sa však k činu ako opakovane trestaná osoba dopustil v skúšobnej lehote, takže mu hrozilo až 15 rokov za mrežami.

Odsúdený sa podľa vlastných slov s rôznou falošnou identitou zdržiaval v Európe už 13 rokov ilegálne. Skúsenosti z väzenských zariadení má už popri Rakúsku aj z Grécka a Talianska. Pri rozhodovaní o výške trestu súd považoval za priťažujúcu okolnosť absenciu akejkoľvek ľútosti zo strany obžalovaného. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Viac o téme: VäzenieSúd ViedeňJosefstadt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu