Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký deň pre Rumunsko: Tamojšia vláda má historicky prvú premiérku

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Rumunsko má po prvý raz v histórii premiérku v osobe Vioricy Dancilovej. Parlament v Bukurešti zvolil dlhoročnú sociálnodemokratickú europoslankyňu, kandidátku vládnej PSD za predsedníčku vlády pomerom hlasov 286:136 pri jednom zdržaní sa. Poslanci súčasne vyjadrili dôveru 27-člennému vládnemu kabinetu novej premiérky.

Od volieb v decembri 2016 ide o tretiu vládu sociálnych demokratov z PSD a ich koaličných partnerov, liberálov z ALDE. Dancilovej predchodcovia v kresle premiéra Sorin Grindeanu a Mihai Tudose museli po vnútrostraníckych sporoch s lídrom PSD Liviom Dragenom zhodne predčasne opustiť post na čele vlády po iba niekoľkých mesiacoch vo funkcii.

Nová premiérka, ktorú pri voľbe podporili popri poslancoch oboch koaličných subjektov aj zákonodarcovia z Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku (UDMR), je považovaná za Dragneovu spojenkyňu. Očakáva sa preto, že zrealizuje i jeho predstavy týkajúce sa kontroverzne vnímanej reformy justície, ktorá by podľa kritikov mala vyhovovať politikom podozrivým z korupcie, teda potenciálne i predsedovi PSD.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a prvý podpredseda EK Frans Timmermans vyjadrili iba v stredu 24. januára obavy exekutívy EÚ súvisiace s reformou justície a bojom proti korupcii v Rumunsku. "S obavami sledujeme súčasný vývoj v Rumunsku. Nezávislosť súdnictva a schopnosť účinne bojovať proti korupcii sú základnými stavebnými kameňmi pre silné Rumunsko v Európskej únii," uviedli Juncker a Timmermans v spoločnom vyhlásení.

Hlavným cieľom novej rumunskej vlády je podľa Dancilovej pondelkového vystúpenia, aby sa krajina do roku 2020 zaradila medzi najsilnejšie európske ekonomiky a vytvorila predpoklady pre to, aby mladí ľudia neopúšťali Rumunsko v ceste za blahobytom, ako aj aby tí, ktorí už z neho odišli, sa vracali do vlasti.

Viac o téme: PremiérkaBukurešťRumunskoViorica Dancila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu