Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedovaté slová svetových médií o Zemanovi: Víťazstvo Putinovho priateľa, šťastní Rusi

V štábe Miloša Zemana Zobraziť galériu (4)
V štábe Miloša Zemana (Zdroj: TASR - Marko Erd)

NEW YORK/PRAHA - Svetové médiá sa zhodujú v závere, že v prezidentských voľbách v Českej republike, v ktorých zvíťazila doterajšej hlava štátu Miloš Zeman, vyhral populizmus a proruské smerovania krajiny.

Zemanove víťazstvo považuje agentúra Reuters za „tiché uznanie Zemanovho tvrdého postoja proti prisťahovalectvu a jeho dvorenie sa Rusku a Číne". „Hlasovanie odrazilo rozdiely medzi liberálmi a konzervatívcami, ktoré sa objavujú aj inde v Európe a v Spojených štátoch," dodala agentúra.

Podľa agentúry AFP súperenie „dvoch radikálne odlišných kandidátov polarizovalo českú spoločnosť najmä v otázke prisťahovalectva a smerovania zahraničnej politiky krajiny". Zeman využil najmä podporu vidieka a manuálne pracujúcich, zatiaľ čo Drahoša uprednostňovali intelektuálske kruhy a veľké mestá.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Miloš Zeman s manželkou Ivanou

Bystrý politik a stratég

Rakúska agentúra APA napísala, že „Zeman bude pôsobiť vo funkcii ďalších päť rokov" a dodala, že v jeho volebnom štábe sa už oslavovalo. Podľa nej Zeman svojím víťazstvom preukázal, že je stále „bystrým politikom a stratégom". Vyhral, aj keď väčšina protikandidátov vylúčených v prvom kole podporila jeho súpera.

O tesnom víťazstve proruského a protiimigračného" politika následne referuje spravodajstvo BBC. Agentúra DPA konštatuje, že Zeman zvíťazil s protiprisťahovaleckou kampaňou". 

„Zeman, veterán českej politiky a bývalý ľavicový premiér, si zabezpečil prvé funkčné obdobie v roku 2013 pri prvých prezidentských voľbách v Českej republike, v ktorých rozhodovali voliči, a nie zákonodarcovia," pripomenula agentúra AP.

„Odvtedy rozdeľoval národ svojim proruským postojom, podporovaním užších väzieb s Čínou a silnou protimigrantskou a protimoslimskou rétorikou."

Jedovaté slová svetových médií
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / AP / Pavel Sojka)

Jiří Drahoš - Foto: TASR / AP / Pavel Sojka

Rusi sú šťastní

Podľa denníka  New York Times sa voliči pridržali aj jeho populizmu, čo viedlo k nevôli voči moslimským prisťahovalcom a narušovaniu vzťahu krajiny k jej spojencom na Západe. Jeho oponent a politický nováčik Jiří Drahoš, ktorého názory neboli dobre známe, sa snažil predstaviť seba ako protilátku na to, čo charakterizoval ako Zemanovu vládu s trpkou príchuťou a rozdeľujúcou spoločnosť.

Odmietnutím jeho ponuky pevného zväzku s Európskou úniou a prihlásením sa k jej hodnotám je tak krajina pripravená pokračovať v rovnakom euroskeptickom smere ako jej susedia Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Zároveň v súvislosti s obvineniami z ruského zasahovania do predvolebnej kampane cituje NYT analytika z pražského Inštitútu Aspen Michala Kořána, podľa ktorého Rusi nemôžu byť šťastnejší".

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Miloš Zeman

Zlá správa pre Brusel

Volebné víťazstvo prezidenta Zemana je podľa webového denníka Politico výsledok, ktorý bude pravdepodobne považovaný za zlú správu v Bruseli. A to preto že Zeman takmer neustále nesúhlasí s Európskou úniou, najmä pokiaľ ide o migračné kvóty a sankcie proti Rusku.

Server zároveň píše o špinavej kampani proti Zemanovmu vyzývateľovi Jiřímu Drahošovi, ktorý bol falošne obviňovaný z pedofílie, spolupráce s ŠtB a ukradnutím niektorých vedeckých patentov. Najviac ale podľa Politica Drahoš uškodilo tvrdenie, že je podporovateľom masovej imigrácie, keď zhruba tri štvrtiny Čechov sú proti.

Výhra Putinovho priateľa

Britský denník Financial Times s odvolaním sa na analytikov uvádza, že predovšetkým Zemanova väčšia politická skúsenosť hrala kľúčovú úlohu v jeho konečnom víťazstve. Ďalší britský denník The Guardian označil výsledky volieb za víťazstvo pre protiimigračné a krajne pravicové sily v krajine, čo môže potenciálne obrátiť českú politiku protizápadným smerom. Podľa britského denníka The Daily Telegraph je Zemanovo víťazstvo „ranou pre Čechov, ktorí dúfali, že ich krajina prijme proeurópsku líniu".

Populista zostáva prezidentom, napísal server nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. Výsledok hlasovania, ktorý bude mať vplyv na utváranie novej českej vlády, považuje pritom za prekvapivý. Najčítanejší nemecký denník Bild prišiel s titulkom: „Putinov priateľ vyhral voľby v Česku". V Milošovi Zemanovi sa znova presadil politik starých elít, konštatuje nemecká televízia ARD.

Viac o téme: Miloš ZemanJiří DrahošVoľby ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu