Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hodiny konca sveta posunuli vedci najbližšie k polnoci od roku 1953: Rútime sa do záhuby?

Symbolické hodiny konca sveta
Symbolické hodiny konca sveta (Zdroj: wikimedia commons)

WASHINGTON - Vedci posunuli vo štvrtok ručičky tzv. Hodín konca sveta bližšie k polnoci, čoho dôvodom sú obavy okolo jadrových zbraní i klimatickej zmeny.

 Po tohtoročnom posune o pol minúty ukazujú tieto symbolické hodiny čas dve minúty pred polnocou. Nezisková skupina Bulletin atómových vedcov každoročne posudzuje, či udalosti predošlého roka posunuli ľudstvo bližšie k možnému zničeniu pri celosvetovej katastrofe alebo ďalej od takejto skazy. Hodiny sú momentálne najbližšie k polnoci od roku 1953, keď sa dostali na čas 11.58 h po prvej skúške vodíkovej bomby, napísali noviny USA Today.

Vedci zo zmienenej skupiny odôvodnili terajšie rozhodnutie súborom hrozieb siahajúcich od nebezpečnej politickej rétoriky po potenciál skazonosného konfliktu. V článku zverejnenom v novinách Washington Post sa odvolávali okrem iného na to, že "prezident (USA Donald) Trump a ďalší svetoví lídri nevyriešili hrozby nukleárnej vojny a klimatickej zmeny".

Hodiny konca sveta (Doomsday Clock) udržiava Bulletin atómových vedcov od roku 1947. Skupinu založili v roku 1945 vedci Chicagskej univerzity, ktorí pracovali na vývoji prvých jadrových zbraní v rámci Projektu Manhattan. Najďalej od polnoci - 17 minút - boli tieto hodiny v roku 1991 po tom, ako sa skončila studená vojna.

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyDoomsday ClockHodiny konca sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu