Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KĽDR sa pripravuje na veľké oslavy sviatku armády: Provokácia deň pred olympiádou

Oslava v Severnej Kórei
Oslava v Severnej Kórei (Zdroj: SITA/AP/Wong Maye-E)

PCHOJNGČANG - Severná Kórea sa pripravuje na veľký sviatok, ktorým si pripomenie 70. výročie založenia Kórejskej ľudovej armády. Táto udalosť sa bude sláviť každý rok 8. februára - v tomto roku deň pred otvorením zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Severokórejské úrady však charakter osláv bližšie špecifikovať odmietli. Obyvatelia hlavného mesta Pchjongjang sa kvôli nácvikom denne zhromažďujú pri teplotách pohybujúcich sa okolo mínus 15 stupňov Celzia. Očakáva sa, že pôjde o masové zhromaždenie Severokórejčanov na Námestí Kim Ir-sena. 

Podľa družicových snímok, ktoré získali analytici zo zahraničia, uskutočňujú severokórejské vojenské jednotky na leteckej základni na okraji mesta nácviky, čo podľa agentúry AP naznačuje, že KĽDR má v pláne zorganizovať vojenskú prehliadku. V priebehu posledných dní tiež sporadicky obmedzovali dopravu v okolí námestia.

Veľké podujatie, ktoré demonštruje vojenskú silu KĽDR, podľa AP môže vyvolať hnev Južnej Kórey, ktorá dúfa, že olympijské hry budú symbolom mieru a stability. Doteraz sa založenie Kórejskej ľudovej armády v KĽDR slávilo 25. apríla.

Viac o téme: OslavaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu