Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump kritizoval stretnutie mocných tohto sveta! Si špina, vítali ho, keď za nimi TERAZ dorazil

Donald Trump Zobraziť galériu (11)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

DAVOS - Vyše tisíc ľudí sa v utorok zhromaždilo v centre švajčiarskeho mesta Zürich, kde demonštrovali proti účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose. Trump má so svojim prejavom vystúpiť v piatok. Kedysi sa však na adresu stretnutia elít nevyjadroval veľmi priaznivo.

Tisíce stúpencov antikapitalizmu dnes v Zürichu a ďalších švajčiarskych mestách protestovali proti očakávanej účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa na WEF vo švajčiarskom horskom letovisku Davos. Trump má do Davosu pricestovať vo štvrtok (25. 1.). Jeho prejav je naplánovaný na piatok (26. 1.), teda na záverečný deň 48. výročného zasadnutia WEF. V príhovore chce propagovať svoju politiku "Amerika na prvom mieste".

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Trump, nie si vítaný!

Protestujúci niesli v utorok pútače s heslami ako "Trump - nie si vítaný", "Si špina" a "Rozbime WEF". Demonštranti, medzi ktorými sa nachádzali sociálni demokrati a odborári, sa celý čas správali nenásilne, informovala švajčiarska tlačová agentúra SDA. Ľavičiari pôvodne plánovali podniknúť protest v lyžiarskom a turistickom stredisku Davos, kde sa tento týždeň WEF koná a stretne sa tam množstvo politických lídrov a šéfov korporácií, pripomenula agentúra DPA. Avšak tamojšie miestne úrady zakázali všetky protesty s odôvodnením, že na takéto akcie nie je dostatok priestoru, keďže v posledných dňoch husto sneží.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Demonštranti v Zürichu prešli finančnou štvrťou mesta a niesli transparenty proti globalizácii a poškodzovaniu životného prostredia. Miestnym bankárom úrady odporučili, aby sa radšej držali stranou. Vedenie mesta akciu schválilo. Ďalšie manifestácie sa konali v Ženeve, Lausanne a Fribourgu.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Trump fórum kritizoval

Svetové elity, politici a najbohatší ľudia sa každoročne stretávajú na fóre, aby prebrali, aby smerom sa uberá život na planéte. "Vďaka globalizácii je finančná elita podporujúca politikov omnoho bohatšia. Milióny našich robotníkov však kvôli tomu žije v chudobe a bolesti," povedal Trump na adresu fóra v júni 2016 v Pennsylvánii. Ideologicky sú myšlienky fóra v rozpore s Trumpovým programom, ktorý hovorí o vytváraní bariér medzi krajinami a o odstúpení z medzinárodného poriadku.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Trumpov bývalý hlavný stratég Steve Bannon dokonca v minulosti použil fórum ako metaforu opisu nepriateľov národnej agendy. "Pracujúci muži a ženy vo svete sú unavení z diktátu takzvanej 'strany Davosu'," povedal v roku 2014 počas Trumpovej kampane.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Amerika na prvom mieste

Šéf Bieleho domu má na fóre globálnych biznismenov a politických lídrov, ktoré začalo včera, prehovoriť v piatok. Už dopredu panovali obavy, že Trumpov zámer odstúpiť od parížskej dohody o ochrane klímy z roku 2015 a jeho protekcionistický program "Amerika na prvom mieste" budú počas fóra vyvolávať kontroverzie.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Na stretnutí mocných sa takmer po 20-ich rokoch zúčastní aj americký prezident, ktorý doteraz fórum bojkotoval a kritizoval. Americké úrady pravidelne do Davosu posielajú svojich reprezentantov, avšak prezidenti často návštevu odmietali, pripomína stanica CNN. Prvým, kto sa na fóre zúčastnil osobne, bol Bill Clinton v roku 2000. Prezidenti po ňom, teda George W. Bush a Barack Obama, tam nešli.

Vyše tisíc ľudí sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Walter Bieri)

Zúčastniť sa má aj Lajčák

Proti Trumpovej návšteve sa už na začiatku mesiaca uskutočnila demonštrácia v metropole Berne. Tento protest sa však zaobišiel bez incidentov. Na bezpečnosť počas Svetového ekonomického fóra dohliada 4000 švajčiarskych vojakov a 1000 policajtov, nad miestom konania bola vyhlásená bezletová zóna.

Na stretnutie v Davose pôjdu aj Angela Merkelová, francúzsky prezident Emannuel Macron, britská premiérka Theresa Mayová, indický premiér Narendra Modi, prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ale aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Fóra sa má zúčastniť aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Do Davosu zamieri v pozícii predsedu Valného zhromaždenia OSN. Na stretnutie elít má namierené aj Andrej Babiš.

Viac o téme: DemonštráciaDonald TrumpŠvajčiarskoDavos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu