Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Kritická situácia v Paríži: Hladina rieky Seina stúpla na takmer 5 metrov, zatvárajú stanice

V Paríži nastala povodeň. Zobraziť galériu (3)
V Paríži nastala povodeň. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Z dôvodu stúpajúcej hladiny rieky Seina v Paríži od stredy uzavrú sedem staníc prímestských rýchlovlakov RER na linke C. Informoval o tom v utorok denník Le Parisien s tým, že v dôsledku výdatných dažďov hladina Seiny dosiahla už takmer päť metrov.

Ide o stanice vlakov RER, ktoré sa nachádzajú v blízkosti koryta rieky. Zavreté zostanú do piatku. O ďalšom postupe sa rozhodne v závislosti od vývoja situácie. Doprava na ostatných úsekoch linky C bude fungovať v obvyklom režime, informoval spravodajský portál 20 minutes. Parížska radnica obyvateľov mesta - najmä v oblastiach v blízkosti nábreží - upozornila, aby boli mimoriadne opatrní, keď sa pohybujú pri zaplavených nábrežiach alebo priamo po nich.

FOTO Kritická situácia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Hladina Seiny v pondelok v Paríži dosiahla 4,57 metra, v utorok ráno namerali 4,82 metra a do stredy by mala podľa očakávaní vystúpiť na 5,7 metra, čo je takmer štyri metre nad jej obvyklou hladinou (dva metre). Objavili sa dokonca aj špekulácie, že ak sa súčasný trend počasia udrží, hladina Seiny by sa mohla dostať až na úroveň 6,10 metra, akú dosiahla v roku 2016. Rekord výšky hladiny Seiny z roku 1910 - 8,62 metra - však podľa odborníkov nie je ohrozený.

FOTO Kritická situácia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Voda zo Seiny už v Paríži zaplavila cesty a tunely na nábrežiach. Riečna doprava, vrátane vyhliadkových plavieb, je zrušená, pretože pre vysoký stav vody v rieke nebola možná plavba popod mosty. Zaplavené sú aj mnohé záhrady a parky v blízkosti rieky. Voda začala zalievať aj niekoľko podzemných parkovísk v 12. a 13. obvode.

Vysokú hladinu Seiny okrem výdatných dažďov v Paríži a okolí spôsobili jej prítoky Marne, Yonne a Armançon pritekajúce z oblastí, kde tiež výdatne prší a ich hladina je preto vysoká. Ide o pozoruhodnú akumuláciu dažďových zrážok, informoval meteorologický TV kanál Chaine Méteo. "Minulý týždeň v oblasti, ktorá vodou zásobuje Seinu a jej prítoky, spadol dvojnásobok obvyklého objemu zrážok," vysvetlila televízia.

Viac o téme: PovodeňParížSeina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu