Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Česku sa začali prezidentské voľby: Vieme, koho bude voliť Babiš

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PRAHA - V Českej republike sa v piatok o 14.00 h začali dvojdňové prezidentské voľby, ktorých favoritom je súčasný prezident Miloš Zeman. Najväčšiu šancu poraziť ho má bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš.

O post prezidenta sa uchádza ešte sedem ďalších kandidátov. Ak nikto z nich nezíska nadpolovičný počet hlasov, dvaja najsilnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu 26. a 27. januára v druhom kole. Ide o v poradí druhú priamu voľbu prezidenta v histórii samostatnej ČR. Dvaja predchádzajúci českí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus boli zvolení parlamentom. 

Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať približne 8,4 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti budú v piatok otvorené do 22.00 h a v sobotu od 8.00 a 14.00 h. Prvé výsledky sa očakávajú v noci zo soboty na nedeľu.

V Česku sa začali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Český premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš avizoval, že v prezidentských voľbách dá hlas 73-ročnému Milošovi Zemanovi. Rovnako sa vyjadrili aj líder hnutia SPD Tomio Okamura a úradujúci šéf českej sociálnej demokracie Milan Chovanec.

Agentúra AP vo svojich analýzach českých volieb zdôrazňuje skutočnosť, že Miloš Zeman sa snaží osloviť voličov výraznou protiimigračnou rétorikou. Pripomína tiež jeho proruské názory a presadzovanie užšej spolupráce s Čínou. Agentúra STEM/MARK v pondelok zverejnila aktuálny prieskum, podľa ktorého má veľkú šancu poraziť súčasného prezidenta Jiří Drahoš (68). V prípade príklonu väčšej časti nerozhodnutých voličov by však mohli triumfovať i Michal Horáček, Marek Hilšer alebo Pavel Fischer.

Ak by sa do druhého kola dostal Miloš Zeman, volilo by ho podľa prieskumu 39 percent respondentov. Imaginárnemu protivníkovi, ktorý by vzišiel z ďalších ôsmich kandidátov, by dalo svoj hlas 44 percent respondentov.

Česi na Slovensku: Prvé kolo volieb vyhrá Miloš Zeman

Česi, ktorí si svojho prezidenta volili v piatok v Bratislave, predpokladajú, že najviac hlasov v prvom kole českých prezidentských volieb získa Miloš Zeman. Dúfajú však v druhé kolo. "Myslím si, že najviac hlasov by mohol v prvom kole získať Miloš Zeman, môj favorit však nie je. Ja by som tam chcel človeka, ktorý je nekonfliktný. Rozhodoval som sa medzi Michalom Horáčkom a Pavlom Fischerom," povedal Miroslav, ktorý na Slovensko prišiel navštíviť svoju rodinu.

Hudobný skladateľ Ivan, ktorý je na Slovensku pracovne, odpovedal na otázku, ktorí kandidáti majú najväčšiu šancu na úspech v prvom kole prezidentských volieb: "Bohužiaľ, Zeman. Horáček, Drahoš a Fischer s Hilšerom budú na štvrtom mieste." Dúfa však, že prvé kolo nebude rozhodujúce, lebo sa v zahraničí už ďalej nechce hanbiť. "Pohybujem sa často v zahraničí a už by som sa chcel prestať hanbiť sa tam pohybovať," vyhlásil.

Anna, ktorá pracuje v technologickej firme a na Slovensko ju zaviedli pracovné povinnosti, si rovnako myslí, že víťazom prvého kola volieb bude Zeman. Dúfa však v druhé kolo, v ktorom by podľa nej protikandidátom Zemana mohol byť Jiří Drahoš. "Ja by som tam rada videla Jiřího Drahoša. Myslím si, že je to veľmi inteligentný človek, dokáže výborne hovoriť pred ľuďmi a bude dobre reprezentovať Českú republiku."

Volebnú miestnosť v Bratislave v piatok o 14.00 h slávnostne otvoril pre voličov Pavel Sladký, zástupca českej veľvyslankyne na Slovensku, ktorý povedal, že zapísaných vo zvláštnom zozname na veľvyslanectve je 510 voličov. Reálny počet ľudí, ktorí sa na prezidentských voľbách zúčastnia, je však podľa neho ťažké odhadnúť, pretože mnohí môžu prísť na základe voličského preukazu. Hlas svojmu favoritovi na post prezidenta ako prvá odovzdala Livia Klausová, veľvyslankyňa ČR na Slovensku.

Česi, ktorí žijú na Slovensku, prípadne sa tu v čase prezidentských volieb nachádzajú, majú možnosť splniť si svoju občiansku povinnosť v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Z deviatich kandidátov si voliči môžu vyberať v piatok do 22.00 h a v sobotu od 08.00 h do 14.00 h.

Viac o téme: VoľbyAndrej BabišČeská republikaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu