Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf iránskej diplomacie: Mimoriadne zasadanie OSN je ďalšou hrubou chybou USA a Trumpa

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Spojených štátov zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady (BR) OSN o protestoch v Iráne je ďalšou hrubou zahraničnopolitickou chybou administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa, domnieva sa iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

Šéf iránskej diplomacie v piatok večer na Twitteri napísal, že Bezpečnostná rada "odmietla očividný pokus Spojených štátov zneužiť jej mandát". Väčšina BR OSN zdôraznila, že je potrebné plne implementovať jadrovú dohodu a nevmiešavať sa do záležitostí iných krajín, tweetoval Zaríf. "Ďalšia hrubá chyba zahraničnej politiky Trumpovej administratívy," konštatoval iránsky diplomat.

Spojené štáty zvolali v piatok zasadnutie BR OSN po tom, ako vyjadrili morálnu podporu protivládnym protestujúcim v Iráne počas týždňa demonštrácií a protidemonštrácií v islamskej republike. Trump a členovia jeho vlády vyzdvihli iránskych protivládnych demonštrantov ako ľudí, ktorí sa postavili represívnemu a skazenému režimu, snažiacemu sa ich umlčať.

Rusko a Irán však v pléne Bezpečnostnej rady ostro kritizovali, že Washington zaťahuje najmocnejší orgán OSN do vnútroštátnej záležitosti. A aj zástupcovia viacerých ďalších krajín v BR OSN - od Číny až po "nováčika" Rovníkovú Guineu - vyjadrili pochybnosti, či je táto rada správnym fórom pre túto otázku.

Viac o téme: Mimoriadne zasadnutieUSADonald TrumpOSNBezpečnostná rada OSNMohammad Džavád Zaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu