Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prežil si peklo, teraz ho spôsoboval ostatným: Muža, ktorého s rodinou zadržiaval Taliban, zatkli

Joshua Boyle
Joshua Boyle (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

MONTREAL - Kanaďana Joshuu Boyla, ktorého spolu s jeho americkou manželkou a deťmi zadržiavali päť rokov ako rukojemníka v Afganistane a Pakistane, zatkli v Ottawe a obvinili z početných trestných činov vrátane sexuálneho napadnutia, protizákonného väznenia a slovného vyhrážania sa smrťou. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Boyle (34) sa v pondelok 1. januára postavil pred súd v kanadskom hlavnom meste Ottawa a odvtedy je vo väzbe.

 Medzi 15 obvineniami vznesenými proti Boylovi je osem obvinení z útoku, jedno z donucovania "užiť škodlivú látku" a jedno zo zavádzania polície, uviedol denník Toronto Star. K trestným činom dochádzalo v Ottawe od 14. októbra do 30. decembra 2017. Podľa Boylovho advokáta Erica Grangera jeho klient nikdy predtým nemal problémy. "Ešte nám neboli poskytnuté nijaké dôkazy proti nemu, čo je v prvej fáze typické," poznamenal právnik.

Súdom nariadený zákaz bráni zverejniť informácie o totožnosti údajných obetí alebo predložených dôkazoch. Boyla, jeho manželku Caitlan Colemanovú a ich tri deti zachránilo v októbri pri dramatickom zásahu komando pakistanských bezpečnostných síl.

Kanaďana, pracovníka call centra (kontaktného centra), a tehotnú Colemanovú uniesli v roku 2012 v Afganistane militanti z Hakkáního siete napojenej na radikálne hnutie Taliban, keď dvojica trampovala v oblasti ovládanej Talibanom. Ich deti sa narodili v zajatí. Na krátkej tlačovej konferencii po príchode do Kanady Boyle vyhlásil, že jeho manželku militanti znásilňovali a že zabili ich štvrté dieťa, dievčatko.

Muž dodal, že rodina sa bude sústreďovať na budovanie "bezpečného útočiska" pre deti, ktoré zajatie prežili, na "ich duševné povznesenie a snahu vrátiť im aspoň časť detstva, o ktoré prišli". Boyle pred svojím únosom prejavoval silný záujem o terorizmus a podľa stanice CBC bol v minulosti krátko ženatý so ženou, ktorá bola sestrou väzňa z Guantánama a dcérou vysokopostaveného spolupracovníka Usámu bin Ládina, vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Viac o téme: ZatknutieTalibanJoshua Boyl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu