Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenka zavraždila vlastné dieťa najkrutejším spôsobom: Strašidelné detaily pôrodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Žena zo Slovenska si odpyká 16 rokov za vraždu novorodenca v českom Tachove. Jej sťažnosť odmietol Ústavný súd (ÚS). Označil ju za zjavne neopodstatnenú, zistila dnes ČTK z justičnej databázy.

Žena podľa rozsudku na ubytovni porodila zdravé dievčatko, ktoré zabalila do uteráka a dvakrát mu silne dupla na hlavu. Dieťa neskôr v nemocnici zomrelo. Obhajoba videla porušenie ženiných práv v tom, ako justícia pristupovala k dokazovaniu. Krajský súd v Plzni odmietol zadať revízny gynekologický a pôrodnícky posudok, Vrchný súd v Prahe potom odmietol vykonať ako dôkaz expertízu, ktorú obhajoba predložila. Podľa ústavných sudcov justícia nepochybila.

"ÚS nezistil nezrealizovanie dôkazu ďalším znaleckým posudkom ani odôvodnenie tohto neprebratia ako rozporné s ústavne zaručenými právami sťažovateľky, a preto ústavnú sťažnosť odmietol ako návrh zjavne nedôvodný," stojí v uznesení. Podľa verdiktu matka čin vopred plánovala, bála sa, že by ju kvôli dieťaťu opustil priateľ. Na pôrod sa nijako nechystala, nechodila k lekárovi, dieťaťu nekúpila žiadne oblečenie.

Ťažko zranené dievčatko zabalené v uteráku sa ešte pokúsila doniesť k rieke, kvôli vysileniu a strate krvi po pôrode tam ale nedošla, a preto sa dieťa snažila odhodiť do kontajnera. Tam ju našiel priateľ, ktorý zavolal sanitku.

Žena tvrdila, že po pôrode nevedela, čo robí. Obhajoba navrhovala posudzovať čin ako vraždu novonarodeného dieťaťa matkou, čo by znamenalo miernejšiu právnu kvalifikáciu od troch do ôsmich rokov. Súdy ale s odkazom na znalecký posudok vychádzali z toho, že matka bola po pôrode príčetná. Odvolací vrchný súd iba znížil trest z 19 na 16 rokov väzenia.

Viac o téme: SlovenskaNovorodenecVraždaTachov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu