Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najsilnejšia izraelská strana pritvrdila rétoriku: Vyzvala na anexiu častí Predjordánska

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. (Zdroj: TASR/Amir Cohen/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Najsilnejšia izraelská strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua vyzvala na anexiu rozsiahlej časti Predjordánska obývaného prevažne Palestínčanmi.

Od šesťdňovej vojny v roku 1967 je Predjordánsko obsadené židovským štátom, ktorý má stále pod kontrolou jeho značné časti, hoci podľa medzinárodného práva ide o palestínske územie.

Viac než 1000 členov pravicového Likudu prijalo v nedeľu rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael na nastolenie "suverenity" na častiach Predjordánska a pokračovanie výstavby židovských osád.

Osídľovanie obsadeného palestínskeho územia je pritom jedným z najpálčivejších problémov dlhodobého a krvavého sporu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, uvádza agentúra DPA.

Spojené štáty pred vyše rokom za funkčného obdobia prezidenta Baracka Obamu umožnili v Bezpečnostnej rade OSN prijatie rezolúcie, ktorá požadovala zastavenie osídľovacích aktivít Izraela na západnom brehu Jordánu, pričom Washington označil výstavbu židovských osád za porušovanie medzinárodného práva.

Súčasný prezident USA Donald Trump túto rezolúciu skritizoval a začal presadzovať viac proizraelskú politiku, ktorej posledným prejavom bolo nedávne uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

Rezolúcia ústredného výboru Likudu o anektovaní však nie je pre vládu záväzná, zvyšuje však nátlak na Netanjahua, ktorý nebol prítomný na nedeľňajšom zasadaní strany pri Tel Avive.

Väčšina ministrov z Likudu tento krok podporuje, pričom premiér nevyužil svoju právomoc na zamedzenie hlasovania, všíma si izraelský ľavicový denník Haarec.

Vo vyše 200 židovských osadách v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme žije približne 200.000 Izraelčanov. Palestínčania žiadajú, aby bola východná časť Jeruzalema hlavným mestom ich budúceho štátu.

Viac o téme: Benjamin NetanjahuLikud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu