Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Naliehavé varovanie šéfa OSN: Pre celý svet vyhlásil stav najvyššej pohotovosti

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil vzhľadom na prebiehajúce konflikty a hrozby pre celý svet "stav najvyššej pohotovosti".

"Keď som pred rokom prevzal tento úrad, vyzýval som, aby sa rok 2017 stal rokom mieru. Nanešťastie sa svet v zásadných otázkach pustil opačným smerom. Teraz, na Nový rok 2018, už nevydávam výzvu. Vyhlasujem pohotovosť – stav najvyššej pohotovosti pre celý svet," uviedol Guterres v novoročnom príhovore zverejnenom v nedeľu, ktorý TASR poskytla Informačná služba OSN.

Podľa šéfa OSN sa konflikty sa prehĺbili a objavili  nové hrozby. Globálne obavy z jadrových zbraní sú najväčšie od konca studenej vojny, konštatoval Guterres, narážajúc na napätú situáciu na Kórejskom polostrove.

"Klimatické zmeny sú rýchlejšie ako náš boj proti nim. Nerovnosť rastie. Sme svedkami závažného porušovania ľudských práv. Nacionalizmus a xenofóbia sú na vzostupe," varoval ďalej Guterres.

Generálny tajomník OSN "úprimne verí", že je možné vytvoriť oveľa bezpečnejší svet a je šanca "urovnať konflikty, prekonať nenávisť a obhajovať naše spoločné hodnoty". To sa však dá dosiahnuť len spoločne.

"Naliehavo žiadam lídrov na celom svete, aby si dali novoročné predsavzatie v tomto duchu: Zúžte priepasti. Prekonajte rozpory. Obnovte dôveru a zhromaždite ľudí okolo spoločných cieľov. Kľúčom je jednota. Od toho závisí naša budúcnosť," uzatvoril Guterres. 

Viac o téme: António Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu