Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad zavraždenej novinárky sa naďalej vyšetruje: Súd vypočuje ďalších svedkov

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia (Zdroj: SITA/The Malta Independent)

VALETTA - V súvislosti s vraždou maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej predstúpia pred súd traja muži, informoval vo štvrtok vyšetrujúci sudca poverený týmto prípadom. Dátum súdneho pojednávania ešte nebol určený.

K tomuto rozhodnutiu sudca dospel po oboznámení sa s policajnými vyšetrovacími spismi. Podľa agentúry AP pred súd predstúpia bratia Alfred a Vincent Muscatovci a George Degiorgio, ktorých zadržali začiatkom decembra na základe monitorovania ich mobilných telefónov a dôkazov v podobe DNA.

Vyšetrovateľ prípadu Keith Arnaud vo výpovedi pred súdom uviedol, že trojica mužov pred policajtmi odmietla odpovedať na otázky. Zadržaní boli 4. decembra spolu s  ďalšími siedmimi Malťanmi, ktorí boli neskôr prepustení na kauciu. Spomínaná trojica zostáva vo vyšetrovacej väzbe. 

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním bola pri výbuchu použitá trhavina TNT.

Výbuch nálože, pri ktorom novinárka zahynula, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa, uviedli začiatkom decembra vyšetrovatelia. 

SMS bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že SMS z paluby plavidla poslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu. Galiziovej dom z iného miesta pozoroval tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.

Viac o téme: VraždaSúd Daphné Caruanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu