Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krvavé voľby prezidenta v Keni: Za mesiac krízy zomrelo skoro sto ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

NAIROBI - Mesiace trvajúce nepokoje, ku ktorým došlo v Keni po októbrových prezidentských voľbách, si vyžiadali 92 obetí na životoch a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie nezávislej Kenskej komisie pre ľudské práva.

Podľa komisie väčšinu obetí tvoria demonštranti, ktorí "zomreli v dôsledku strelných poranení". Okrem obetí na životoch si povolebné nepokoje vyžiadali aj desiatky zranených a v 86 prípadoch došlo zo strany kenských bezpečnostných síl k 86 prípadom sexuálneho násilia. Líder kenskej opozície Raila Odinga obvinil kenské bezpečnostné sily zo zabitia desiatok svojich priaznivcov, čo však polícia odmieta.

Víťazom opakovaných prezidentských volieb v Keni sa 30. októbra stala úradujúca hlava štátu Uhuru Kenyatta. Prezident podľa oficiálnych výsledkov získal 98 percent hlasov, podporilo ho 7,5 milióna voličov.

Krvavé voľby prezidenta v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

Voľby, ktoré sa konali 26. októbra, vo veľkej miere bojkotovala opozícia a jej stúpenci. V niektorých častiach Kene došlo tiež k sérii krvavých povolebných zrážok medzi políciou a stúpencami opozície. Kenyatta zvíťazil už v prvých prezidentských voľbách v auguste, ktorých výsledky následne anuloval najvyšší súd.

Viac o téme: VoľbyAfrikaKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu