Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komunistickí papaláši majú po chlebe! Nemci vyšetrujú vraždenie utečencov na hraniciach

Miloš Jakeš Zobraziť galériu (2)
Miloš Jakeš (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Vyšetrovanie predákov československého komunistického režimu, ktorí v Nemecku čelia trestnému oznámeniu kvôli zabíjaniu na železnej opone, sa ujala prokuratúra v bavorskom Weiden. Uviedol to miestny denník Der Neue Tag. Trestné oznámenie podala vlani v auguste Platforma európskej pamäte a svedomia. Smerovalo proti 54 českým a 13 slovenským občanom, vrátane bývalého šéfa komunistov Miloša Jakeša a niekdajších premiérov Lubomíra Štrougala a Petra Colotku.

Trestné oznámenie sa týka okrem iného smrti východonemeckého utečenca Hartmuta Tautza, ktorý bol pred 31 rokmi na hranici pri Bratislave roztrhaný dvoma psami pohraničníkov, alebo Gerharda Schmidta, ktorý bol v roku 1977 zastrelený na Tachovsku, keď sa s manželkou a tromi deťmi pokúsil utiecť do Bavorska . Pohraničníci boli za jeho zabitie odmenení, nikto nebol odsúdený.

Nemecká justícia sa prípadom zaoberá už viac ako rok, počas ktorého spis opakovane putoval medzi najvyšším štátnym zastupiteľstvom v Karlsruhe a regionálnou prokuratúrou vo Weiden, ktoré by ho teraz malo mať definitívne na starosti.

Z piatich prípadov zabitých nemeckých občanov, ktorých sa trestné oznámenie týka, budú teraz prokurátori vyšetrovať štyri. U jedného tento rok došlo k tomu, že je premlčaný, povedal už skôr hovorca štátneho zastupiteľstva vo Weiden Gerd Schäfer. Teraz novinám Der Neue Tag povedal, že sa s vyšetrovaním začne v Nemecku, kde sa budú spočiatku hľadať archívne materiály a svedkovia. Časom by sa vyšetrovanie malo rozšíriť aj do Česka, kde nie sú vylúčené ani výsluchy alebo domové prehliadky. Vyšetrovania a prípadné súdne procesy aj toľko rokov po tragických udalostiach sú v Nemecku možné vďaka tomu, že tu vražda nie je promlčitelná.

Viac o téme: KomunizmusMiloš JakešLubomír ŠtrogalPeter Colotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu