Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová rakúska vláda zložila slávnostný sľub: Ľudia v uliciach protestovali

Nový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vľavo) a vedľa vicekancelár Heinz-Christian Strache. Zobraziť galériu (3)
Nový rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vľavo) a vedľa vicekancelár Heinz-Christian Strache. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Nová rakúska koaličná vláda dezignovaného kancelára Sebastiana Kurza zložila v pondelok slávnostný sľub do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena. Vláda je koalíciou konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Informovala o tom agentúra DPA.

Predseda ľudovcov Sebastian Kurz sa stal vo svojich 31 rokoch najmladším šéfom vlády v Európe. Populistický líder Heinz-Christian Strache sa ujal postu vicekancelára a ďalší zástupcovia slobodných povedú medziiným aj rezorty vnútra, obrany a zahraničných vecí.

Prezident Van der Bellen, bývalý predseda strany Zelených, vyzval nový kabinet na rešpektovanie práv menšín.

V centre Viedne sa na protest voči novej pravicovej koaličnej vláde zišlo v pondelok dopoludnia približne 6000 ľudí. Zhromaždenie bolo prevažne pokojné, aj keď malá skupina demonštrantov hádzala paradajky a vajcia na poriadkovú políciu.

Ľudia protestovali v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Protestujúci niesli transparenty s nápismi "Nenechajme nacistov vládnuť" a "Nechceme nacistické svine" s odkazom na účasť populistickej pravicovej FPÖ vo vláde. Demonštráciu organizovalo niekoľko krajne ľavicových, protifašistických a študentských skupín.

Ľudia protestovali v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Politickí odporcovia vyjadrili obzvlášť znepokojenie nad tým, že slobodní, ktorí majú napojenia na extrémistov z krajnej pravice, ovládnu dôležité rezorty vnútra, obrany a zahraničných vecí. Agentúra AP pripomína, že obe koaličné strany sa zaviazali sprísniť azylové a imigračné predpisy, pričom chcú zachovať pevnú oddanosť Európskej únii.

Viac o téme: Sebastian KurzHeinz-Christian Strache.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu