Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ohnivé peklo v Kalifornii: S plameňmi v noci bojovalo 8500 hasičov

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Vyše 8500 hasičov zápasilo v noci na pondelok s lesným požiarom, ktorý vyčíňa severne od kalifornskej metropoly Los Angeles. Oheň už zasiahol územie s rozlohou takmer 1100 kilometrov štvorcových a zničil viac ako 1000 budov, píše agentúra DPA.

Zničujúci lesný požiar, známy aj pod menom Thomas, vypukol 4. decembra práve na vrchole každoročne sa opakujúceho obdobia silného, suchého a horúceho vetra. Plamene už zničili oblasť s rozlohou takmer o veľkosti Hongkongu a v súčasnosti ohrozujú približne 18.000 budov, informuje DPA s odvolaním sa na kalifornský úrad lesného hospodárstva a požiarnej ochrany.

Ohnivé peklo v Kalifornii:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

K šíreniu požiaru prispievajú nepriaznivé počasie, poveternostné podmienky i extrémne nízka vlhkosť vzduchu. Podľa informácií tamojších úradov sa na mnohých miestach oheň nepodarilo ešte zastaviť.

Ohnivé peklo v Kalifornii:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Do boja s plameňmi bolo doposiaľ zapojených takmer 1000 hasičských vozidiel a viac ako 30 vrtuľníkov. Ďalšiu evakuáciu nariadili počas víkendu v okrese Santa Barbara, severne od okresu Ventura, ktorý plamene ohrozovali ako prvý. 

Podľa predpovedí počasia okresom Santa Barbara, Ventura a Los Angeles hrozilo počas nedele extrémne požiarne nebezpečenstvo. Odhadované škody a výdavky na hasenie a ochranu pred požiarom sa vyšplhali už na 117 miliónov dolárov.

Viac o téme: PožiarKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu