Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalá hlava štátu rozpútala výtržnosti v Hondurase: Pád vrtuľníka s prezidentovou sestrou

Nepokoje v Hondurase Zobraziť galériu (3)
Nepokoje v Hondurase (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Antonio)

TEGUCIGALPA - Honduraská vláda obvinila politických rivalov prezidenta Juana Orlanda Hernándeza z toho, že si objednali "gangy", aby blokovali ulice a podnikli ďalšie násilnosti v rámci protestov voči sporným prezidentským voľbám, ktoré sa konali 26. novembra. Informáciu v sobotu priniesla agentúra AP.

Vláda v piatok v noci uviedla, že "gangy sa snažili poškodiť Hondurasanov a zmocnili sa ciest s cieľom nastoliť chaos a stav teroru" v krajine na objednávku opozičného prezidentského kandidáta Salvadora Nasrallu a bývalého prezidenta Manuela Zelayu. Po sčítaní hlasov Najvyšším volebným tribunálom skončil Nasralla so 41.4 percentami za Hernándezom, ktorý získal 43 percent hlasov.

Nepokoje v Hondurase
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Antonio)

Víťaz volieb však zatiaľ nebol vyhlásený. Zelaya bol zbavený moci po prevrate v krajine v roku 2009. Neskôr založil stranu, ktorá postavila ako prezidentského kandidáta Nasrallu. Nasralla obvinil Hernándeza z volebného podvodu. Najmenej 16 ľudí bolo zabitých počas násilností, ktoré vypukli po prezidentských voľbách.

Nepokoje v Hondurase
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Antonio)

Pri nehode helikoptéry zahynula prezidentova sestra a ďalších päť ľudí

Sestra prezidenta Juana Orlanda Hernándeza a ďalších päť ľudí zahynulo v sobotu pri nehode helikoptéry v horách neďaleko honduraského hlavného mesta. Päťdesiatjedenročná Hilda Hernández bola poľnohospodárskou inžinierkou. V administratíve svojho brata pôsobila na poste ministerky komunikácií a v predchádzajúcej vláde prezidenta Porfiria Loba bola ministerkou sociálneho rozvoja.

Armádna helikoptéra s Hernández, štyrmi členmi jej ochranky a pilotom vyštartovala ráno z medzinárodného letiska v Tegucigalpe smerom do jej rezidencie v Comayagua, asi 60 kilometrov od hlavného mesta. Krátko na to s ňou stratili kontakt a trosky objavili neskôr v horách pri Tegucigalpe. Nehodu, ktorej príčinu zatiaľ nezverejnili, nikto neprežil.

Viac o téme: NepokojePrezidentNásilieOpozíciaHonduras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu