Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo nám taja Spojené štáty? Pentagon po rokoch priznal existenciu programu na výskum UFO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: CIA, Thinstock)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že v tichosti vyšetrovalo správy o nevysvetliteľných vzdušných javoch v rámci programu Pentagonu, fungujúceho od roku 2007 do roku 2012. Informáciu priniesla agentúra DPA, citujúc sobotňajšie vydanie denníka New York Times.

V rámci tzv. Programu pokročilej identifikácie vzdušných hrozieb sa ročne vynaložilo 22 miliónov dolárov (18,63 milióna eur) na preverovanie správ o UFO. Denník pripísal vytvorenie programu senátorovi Nevadovi Harrymu Reidovi, ktorý viedol Demokratickú frakciu v hornej komore Kongresu 12 rokov - od roku 2005 až do januára tohto roku, kedy odišiel z Kongresu. Ľavicovo orientovaní Demokrati získali v Senáte väčšinu po tom, ako vyhrali voľby do Kongresu v roku 2006.

Väčšina zo spomínaných 22 miliónov dolárov - z ročného rozpočtu americkej armády vo výške 600 miliárd dolárov (508,2 miliárd eur) - šla do spoločnosti Bigelow Aerospace so sídlom v domovskom štáte Reida, v Nevade. Firmu, ktorá má naďalej federálne zmluvy s inštitúciami ako Americká vesmírna agentúra NASA, vlastní miliardár Robert Bigelow, ktorého denník opísal ako priateľa Reida.

Podľa predstaviteľa vojenskej spravodajskej služby Luisa Elizonda, ktorý viedol program od roku 2007, pokračoval program aj po zastavení jeho financovania v roku 2012. Elizondo opustil Pentagon v októbri tohto roku.

Viac o téme: VýskumUfoWashingtonPentagonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu