Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jasné stanovisko nemeckého prezidenta: Pálenie izraelských vlajok je neakceptovateľné

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP/Victoria Jones)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok odsúdil pálenie izraelských vlajok ako spôsob protestu proti tomu, že Spojené štáty uznali Jeruzalem za oficiálne a legitímne hlavné mesto židovského štátu.

Takéto činy "nie sú len neprípustné, ale aj neúnosné," povedal Steinmeier počas návštevy v západoafrickej Ghane. A dodal, že krok USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela "v žiadnom prípade neospravedlňuje prejavy nenávisti voči Izraelu ani znevažovanie našich židovských spoluobčanov".

Berlínska polícia v utorok takisto varovala, že zasiahne na zhromaždení arabských skupín protestujúcich proti uznaniu Jeruzalema za izraelské hlavné mesto, ak sa účastníci pokúsia zapáliť izraelské vlajky. Hovorca uviedol, že polícia bude zhromaždenie monitorovať a v prípade nutnosti zasiahne.

Hoci pálenie vlajok nie je v Nemecku protizákonné, takéto činy na protiizraelských zhromaždeniach po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho administratíva uzná Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu, odsúdila aj vláda kancelárky Angely Merkelovej.

Kritici amerického kroku uvádzajú, že Trump týmto rozhodnutím podkopáva snahy dosiahnuť s Palestínčanmi dvojštátne riešenie - Palestínčania totiž vnímajú východný Jeruzalem ako hlavné mesto svojho budúceho štátu, ktorý má existovať popri Izraeli.

Židovské skupiny si navyše v utorok plánujú pripomenúť začiatok sviatku Chanuka (Sviatok svetiel) postavením obrovskej chanukovej menory (židovského deväťramenného svietnika) pri legendárnej berlínskej Brandenburskej bráne, ktorá nie je ďaleko od hlavnej železničnej stanice. Berlínska polícia podľa tlačovej agentúry DPA informovala, že urobí všetko pre to, aby udržala obe zhromaždenia oddelené.

Viac o téme: VlajkaPálenieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu