Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Požiare v Montane: Evakuovali takmer 700 domov

Lesný požiar ohrozuje dom v osade Blue Creek.
Lesný požiar ohrozuje dom v osade Blue Creek. (Zdroj: SITA)

SEELEY LAKE - Hasiči, ktorí bojujú s lesným požiarom v mestečku Seeley Lake v americkom štáte Montana, sa obávajú silného vetra smerujúceho oheň do obývaných oblastí.

Živel si vynútil evakuáciu takmer 700 domov od piatkového vypuknutia požiaru, ktorý už zasiahol viac ako 57 kilometrov štvorcových lesného porastu severovýchodne od Missouly. Návrat silného vetra by podľa veliteľa hasičov Glena McNitta mohol znamenať jeho nasmerovanie k mestu, kde živel zatiaľ zničil jeden dom a poškodil niekoľko hospodárskych budov.

Celkove 675 domov, ktoré evakuovali, sú v okolí Seeley Lake, samotné mestečko, kde v lete žije asi päťtisíc ľudí a v zime pätina, zatiaľ evakuovať nebolo nutné. V Montane celkove v súčasnosti bojujú s viac ako desiatimi lesnými požiarmi.

V Kalifornii federálne orgány informovali, že obvinili ôsmich ľudí a dvoch podnikateľov z nedbanlivosti a nelegálnych aktivít, ktoré mali spôsobiť lesné požiare za posledných niekoľko rokov s ničivým dosahom na státisíce metrov štvorcových na území štátu. Nikoho neobvinili z podpaľačstva a vo všetkých prípadoch, až na jeden, ide o priestupky, vrátane prípadu bezdomovca, ktorý údajne založil dva požiare.

Nižšie teploty a vyššia vlhkosť prispeli v utorok k boju so živlom v Santa Barbare, ktorý v oblasti vypukol viac ako pred mesiacom. Nariadenie o evakuácii zostáva v platnosti v niekoľkých oblastiach, aj keď vietor posúva oheň juhozápadným smerom preč od obývaných častí. Lesný požiar v štátnom lese Los Padre, asi 161 kilometrov severozápadne od Los Angeles, sa rozšíril takmer na 28 tisíc hektároch. Pod kontrolou je 68 percent, úplné ovládnutie živlu však podľa oficiálnych miest môže trvať ďalší mesiac.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu