Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na hrozivú chorobu neexistuje liečba: Vedci sa obávajú jej návratu, vystopovali jej zdroj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Vedci v Číne objavili kolóniu netopierov, v ktorých tele je prítomný vírus SARS, ktorý v roku 2002 vyvolal vo svete epidémiu, ktorá si vyžiadala stovky obetí. Až doteraz nebol jej zdroj známy, napísal dnes spravodajský server The Guardian.

Hrozivá správa: Proti najnákazlivejšiemu vírusovému ochoreniu chýba na Slovensku vakcína

Choroba sa prvýkrát objavila v Číne, a práve tam sa sústredilo pátranie vedcov. Pred niekoľkými dňami oznámili, že našli odľahlú jaskyňu v provincii Jün-nan, ktorá je domovom netopierov vrápencov, ktorí sú nositeľmi koronavírusu SARS. Konkrétne kmeň tohto vírusu objavený u netopierov má všetky genetické znaky onoho typu koronavírusu, ktorý v roku 2002 spôsobil epidémiu SARS.

"Toto nepochybne nebude jediná jaskyňa s netopiermi infikovanými týmto kmeňom vírusu, ale je nesmierne dôležité, že sa túto prvú jaskyňu podarilo nájsť," povedal odborník na SARS Jeremy Farrar, riaditeľ britskej neziskovej organizácie Wellcome Trust. "Vzorky odobraté netopierom nám značne pomôžu vyvinúť vakcínu proti tejto chorobe a pripraviť sa na prípadnú ďalšiu epidémiu."

Syndróm náhleho zlyhania dýchacích ciest (anglicky Severe Acute Respiratory Syndrome) sa prvýkrát objavil v novembri 2002 v južnej Číne a začal sa šíriť po svete, kam ho často roznášali cestujúci v lietadlách. Celkom si vyžiadal 750 obetí v 37 krajinách. Epidémiu sa podarilo zastaviť len vďaka umiestňovaniu pacientov do karantény. Epidémia skončila v roku 2004 a choroba sa od tej doby znova neobjavila.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sa ale stále obávali - a naďalej obávajú - že by SARS mohol znovu prepuknúť. Preto tím čínskych vedcov z virologického ústavu vo Wu-chan neustále pátral po zdroji nákazy. Vedci pôvodne pokladali za zdroj cibetky, ktoré sa predávajú na mäso na čínskych trhoch. Neskôr ale obrátili svoju pozornosť k netopierom, ktorí sú podľa nich zdrojom vírusu - a cibetky len prostredníkom.

"Tím vedcov preukázal hrdinské úsilie pri hľadaní zdroja vírusu," dodal Farrar. "Hľadať ony jaskyne a získať vzorky od netopierov v nich musela byť veľmi ťažká a nebezpečná práca. Ale rozhodne stála za to - SARS je hrozivá a krajne nebezpečná choroba. Neexistuje proti nej ani liečba ani očkovanie. Teraz máme šancu oboje vytvoriť."

Viac o téme: NetopierOchorenieSARS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu