Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Je to oficiálne: Putin sa bude uchádzať o znovuzvolenie, podľa agentúr zrejme uspeje

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

NIŽNÝ NOVGOROD/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018. Oznámil to v stredu na stretnutí s bývalými a súčasnými pracovníkmi automobilovej továrne GAZ v Nižnom Novgorode.

"Áno, budem kandidovať za prezidenta Ruskej federácie," vyhlásil 65-ročný Putin, ktorého citovala agentúra TASS. Putin, ktorému vyprší súčasné funkčné obdobie 7. mája 2018, sa tak bude uchádzať o prezidentský úrad po štvrtý raz. V prípade víťazstva zostane vo funkcii do roku 2024. Prezidentské voľby v Rusku sa majú uskutočniť 18. marca 2018. Rada federácie, horná komora parlamentu, oficiálne oznámi dátum konania volieb medzi 8. a 15. decembrom.

Hoci sa ozvali hlasy, že Putin sa už nebude uchádzať o post prezidenta, jeho oneskorené oznámenie o úmysle kandidovať je vnímané ako súčasť politického manévrovania Kremľa, konštatovala agentúra AP. Podľa nej Putinovu voličskú základňu tvoria robotníci a štátni zamestnanci a šéf Kremľa sa v prieskumoch momentálne teší 80-percentnej podpore, čo mu dáva istotu, že získa víťazstvo už v prvom kole.

"Ďakujem vám za vašu prácu, za váš postoj k vašej práci, k vašej továrni, k vášmu mestu a vašej krajine! Som si istý, že spoločne uspejeme," citovala AP z Putinovho prejavu v továrni GAZ. Len niekoľko hodín predtým sa Putina na jeho možnú kandidatúru pýtali mladí dobrovoľníci na stretnutí v Moskve. Povedal im, že rozhodnutie príde čoskoro.

Putin, ktorý je vo funkcii prezidenta alebo predsedu vlády takmer dve desaťročia, pravdepodobne zvíťazí v boji o post šéfa Kremľa na ďalšie šesťročné funkčné obdobie, poznamenala agentúra DPA. Väčšina Rusov podľa nej podporovala Putina aj v posledných rokoch, hoci boli poznačené ekonomickými ťažkosťami a rastúcim napätím Moskvy so Západom.

Post ruského prezidenta, voleného v priamych voľbách, bol zavedený na základe výsledkov referenda zo 17. marca 1991. Nárok na funkciu hlavy štátu má každý ruský občan nie mladší ako 35 rokov, ktorý má trvalé bydlisko v Rusku najmenej desať rokov.

Svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách už avizovali líder Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij, moderátorka a aktivistka Xenija Sobčaková, líder liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij, televízna moderátorka Jekaterina Gordonová, podnikateľ Sergej Polonskij, ale aj opozičný politik Alexej Navaľnyj. Ako však vyhlásila predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová, Navaľnyj sa vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu.

Prezident Ruskej federácie, bývalý ruský premiér a expredseda strany Jednotné Rusko Vladimir Putin oslávil 65 rokov 7. októbra. Do kresla hlavy štátu zasadol tretíkrát 7. mája 2012, šéfom Kremľa bol predtým ešte dve funkčné obdobia (2000-2008). Od 8. mája 2008 do 7. mája 2012 viedol ako premiér ruskú vládu. Prezidentom bol v tom období jeho blízky politický partner Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti premiérom. Ako premiérovi sa Putinovi podarilo pred prezidentskými voľbami v roku 2012 presadiť predĺženie funkčného obdobia prezidenta na šesť rokov.

Putin, ktorý v rokoch 1985-1990 v rámci KGB pôsobil v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR), je plukovník v zálohe, dobre ovláda nemčinu a je držiteľom čierneho pásu v džude. Má však mnohých priaznivcov aj vďaka dlhodobo budovanému mediálnemu imidžu. Sám seba prezentuje ako aktívneho športovca alebo neohrozeného poľovníka či rybára.

Putin sa ešte nerozhodol, kto povedie jeho predvolebnú kampaň

Ruský prezident Vladimir Putin sa ešte nerozhodol, kto povedie jeho predvolebnú kampaň. Povedal to v stredu novinárom v Nižnom Novgorode po tom, čo tam oznámil svoj úmysel opäť kandidovať za prezidenta. "Ešte nie, popremýšľam o tom," odpovedal na novinársku otázku, či si už vybral šéfa svojho volebného štábu.

Ako poznamenala agentúra TASS, Putinovu prezidentskú predvolebnú kampaň v roku 2000 viedol Dmitrj Medvedev. V tom čase bol Medvedev, súčasný ruský premiér, zástupcom šéfa prezidentskej administratívy. Na čele druhej Putinovej prezidentskej predvolebnej kampane - v roku 2004 - stál vtedajší zástupca šéfa kremeľskej administratívy Dmitrij Kozak, súčasný podpredseda vlády.

Viac o téme: KandidatúraRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu