Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alarmujúce čísla z Egypta: Počet nakazených na zákernú chorobu rastie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KÁHIRA - Šírenie vírusu HIV v Egypte naberá alarmujúce rozmery. Nárast nových prípadov nainfikovania sa podľa Spoločného programu Organizácie Spojených národov pre AIDS (UNAIDS) ročne zvyšuje až o 25-30 percent. Boj proti tejto krízovej situácii stále marí spoločenské predsudky a nedostatok finančných prostriedkov.

Ahmad Chamís z UNAIDS pre agentúru AP v pondelok povedal, že každoročne zaznamenávajú "25-30-percentný nárast infikovaných... Je to alarmujúce najmä kvôli šíreniu tejto epidémie a momentálnemu nezáujmu darcov o finančnú podporu".

V Egypte sa odhady počtu ľudí nakazených vírusom HIV líšia. Podľa UNAIDS tam žije viac ako 11.000 infikovaných, zatiaľ čo egyptské ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že počet ľudí s týmto vírusom je približne 7000.

Podľa informácií UNAIDS vírus, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, ohrozuje spomedzi všetkých vekových skupín predovšetkým mladých a dospievajúcich ľudí.

Ochorenie AIDS sa v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky šíri vo viacerých krajinách. Spomedzi nich sa Egypt so svojimi 95 miliónmi obyvateľov radí za Irán, Sudán a Somálsko. V Egypte, konzervatívnej krajine s obyvateľstvom prevažne moslimského vierovyznania, sa toto ochorenie spája s homosexualitou a je považované za previnenie voči náboženstvu a prírode.

Viac o téme: HIVEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu