Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf CIA poslal Iránu hrozivé varovanie: Ak ohrozíte naše záujmy, budeme musieť zakročiť

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo sa obrátil listom na jedného z najvyšších predstaviteľov iránskej armády, aby ho varoval, že Spojené štáty vyvodia zodpovednosť voči Teheránu v prípade akýchkoľvek útokov na americké záujmy v Iraku silami pod kontrolou Iránu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Šéf CIA v rámci sobotňajšieho vystúpenia na obrannom fóre v Kalifornii upozornil, že Irán sa snaží získať väčší vplyv na celom Blízkom východe. Uvedené varovanie podľa vlastných slov zaslal iránskemu generálovi Kásemovi Solejmánímu, veliteľovi jednotiek Kuds (Jeruzalem), ktoré tvoria súčasť iránskych revolučných gárd, adresát si ho však neprečítal.

"Poslal som odkaz. Poslal som ho, pretože (Solejmání) naznačil, že sily pod jeho kontrolou by skutočne mohli ohroziť americké záujmy v Iraku," povedal Pompeo v rámci fóra na pôde Prezidentskej nadácie a inštitútu Ronalda Reagana v kalifornskom Simi Valley. "On ten list odmietol otvoriť, čo mi však, pravdu povediac, nezlomilo srdce," dodal.

Pompeo, bývalý republikánsky kongresman z Kansasu, ktorý bol zarytým odporcom medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe, podľa AP v sobotu taktiež povedal, že Teherán túto dohodu v súčasnosti dodržiava. Na otázky ohľadne špekulácií, že by mohol nahradiť ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona, však v širokej diskusii odmietol odpovedať.

Viac o téme: CIAMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu