Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sklamanie z odkladu presťahovania veľvyslanectva: Uzná Trump Jeruzalem ako hlavné mesto?

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrejme opäť odloží splnenie svojho prísľubu z predvolebnej kampane, na základe ktorého mal presťahovať veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema. Je však pravdepodobné, že označí Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na správy amerických predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní. Vyhlásenie k otázke Jeruzalema by mal prezident Trump predniesť - po mesiacoch zvažovania tejto mimoriadne citlivej záležitosti - na budúci týždeň. 

Podľa citovaných predstaviteľov je prezident dlhodobo odhodlaný splniť svoj sľub ohľadne relokácie ambasády. Je si však podľa nich zároveň vedomý toho, že by takýto krok v súčasnosti skomplikoval snahy o oživenie zablokovaných izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov. 

Sklamanie z ďalšieho odkladu presťahovania veľvyslanectva by sa ale Trump mohol pokúsiť zmierniť tým, že by oficiálne uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. O takúto zmenu pozície USA sa už roky usiluje izraelská vláda. Podľa agentúry AP by však takého vyhlásenie mohlo vyvolať napätie na celom Blízkom východe.

Trump presťahovanie ambasády do Jeruzalema označoval počas svojej predvolebnej kampane za jednu zo svojich priorít pre prvé dni po nástupe do funkcie. K takémuto kroku sa však neodhodlal ani viac ako desať mesiacov po svojom príchode do Bieleho domu.  

Izrael považuje Jeruzalem, kde sú posvätné miesta pre židov, moslimov a kresťanov, za svoje hlavné mesto. Väčšina členských štátov OSN však Jeruzalem za hlavné mesto Izraela neuznáva. S ohľadom na nevyjasnené postavenie tohto starobylého mesta preto zahraničné veľvyslanectvá sídlia v Tel Avive. Palestínčania žiadajú, aby sa východný Jeruzalem, ktorý Izrael zabral od Jordánska vo vojne v roku 1967, stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalemIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu