Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Umrela aj posledná kvapka nádeje: Nezvestnú ponorku sa nepodarilo nájsť

Na nedatovanej snímke diesel-elektrická ponorka ARA San Juan v Buenos Aires.
Na nedatovanej snímke diesel-elektrická ponorka ARA San Juan v Buenos Aires. (Zdroj: TASR/AP)

BUENOS AIRES - Argentínske námorníctvo vo štvrtok oznámilo, že ukončilo operáciu zameranú na záchranu 44 členov posádky nezvestnej vojenskej ponorky. Naďalej sa však bude pokračovať v pátraní po stratenom plavidle alebo jeho zvyškoch, informovala agentúra DPA.

Záchranné práce boli ukončené, keďže už neexistuje nádej, že by niekto z členov posádky mohol byť po 15 dňoch ešte nažive. Hovorca námorníctva Enrique Balbi zdôraznil, že záchranná časť operácie trvala výrazne dlhšie, než bol odhadovaný čas možného prežitia námorníkov. 

Argentínske vojenské námorníctvo stratilo kontakt s ponorkou ARA San Juan 15. novembra počas jej bežnej misie - plavby z argentínskeho prístavu Ushuaia do domovského prístavu pri meste Mar del Plata.

Po ponorke pátralo takmer 4000 ľudí z viac ako desiatich krajín v plavidlách aj lietadlách. Argentína pátranie riadila, pričom Spojené štáty koordinovali medzinárodnú pomoc. Podľa zistení vyšetrovateľov ešte pred prerušením spojenia prenikla do útrob plavidla voda, ktorá zapríčinila skratovanie jednej z batérií.

Námorné sondy následne zaznamenali výbuch v oblasti približne 430 kilometrov východne od pobrežia Argentíny, kde sa mala ponorka nachádzať.V prípade, že ponorka zostala neporušená pod hladinou, mali by námorníci dostatok kyslíka na maximálne desať dní.

Viac o téme: ZáchranaPonorkaArgentína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu