Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký kongres trápi chúlostivá téma: Budú sa školiť proti sexuálnemu obťažovaniu

John Conyers
John Conyers (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov schválila v stredu opatrenie, na základe ktorého budú musieť jej členovia a personál absolvovať každý rok školenie proti sexuálnemu obťažovaniu.

Podobné opatrenie schválil už aj Senát, informovala agentúra AP. Podľa nej Kongres Spojených štátov takto reaguje na množiace sa obvinenia zo sexuálneho obťažovania vo svojich radoch. Medzitým člen Snemovne reprezentantov John Conyers (88) ústami svojho právnika avizoval, že nemá v pláne zložiť funkciu. Opäť odmietol tvrdenia, že v minulosti sexuálne obťažoval svoje spolupracovníčky.

Conyers sa 26. novembra vzdal dôležitej funkcie v justičnom výbore Snemovne reprezentantov. Pri oznámení svojej rezignácie z postu lídra demokratov v justičnom výbore všetky obvinenia poprel. Podľa vlastných slov si neželá, aby celá kauza, ktorá je predmetom vyšetrovania, narušovala prácu jeho kolegov. Obvinenia voči Conyersovi, ktorý v Kongrese zastupuje štát Michigan, už skúma etický výbor Snemovne reprezentantov. Kongresman prisľúbil, že bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať.

Medializované obvinenia sa týkajú údajného sexuálneho obťažovania, ktorého sa mal Conyers dopúšťať voči pracovníčkami svojho štábu. Svoje spolupracovníčky mal údajne diskriminovať aj na základe veku. Viacerí demokratickí kongresmani vyzvali Conyersa, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu alebo aspoň svojej vedúcej funkcie v justičnom výbore.

Viac o téme: SenátSexuálne obťažovanieJohn Conyers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu