Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macron nechce, aby ženy ďalej trpeli: Predstavil plán proti sexuálnemu obťažovaniu a násiliu

Emmanuel Macron s manželkou Brigitte
Emmanuel Macron s manželkou Brigitte (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

PARÍŽ - Fracúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu predstavil plán boja proti sexuálnemu obťažovaniu a násiliu na ženách.

"Hanba musí zmeniť tábor," vyhlásil Macron, čo myslel tak, že namiesto toho, aby sa ženy hanbili priznať k tomu, že sa stali obeťou sexuálneho násilia, musia sa začať hanbiť muži, ktorí ho páchajú. "Poďme uzatvoriť pakt o rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami," povedal Macron a požiadal o minútu ticha za 123 francúzskych žien, ktoré prišli minulý rok o život rukou svojho partnera alebo expartnera.

Súčasťou Macronovho plánu, ktorý sa má začať zavádzať do praxe od budúceho roka, je okrem iného zjednodušenie systému nahlasovania sexuálnych zločinov, zavedenie učiva o nevhodnosti sexizmu, pornografii a jej nebezpečných formách na druhý stupeň základných škôl, alebo rozšírenie lehoty nepremlčateľnosti znásilnenia maloletej osoby zo súčasných 20 na 30 rokov.

Jedným z ďalších návrhov sú aj takzvané "autobusové zastávky na prianie", teda opatrenie, ktoré spočíva v tom, že autobusy budú mať v nočných hodinách povinnosť zastaviť žene, ktorá si ich "stopne", aj mimo zastávok.

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieEmmanuel MacronNásilie na ženách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu