Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Operácia severokórejského vojaka šokovala aj lekárov: V jeho črevách našli tento hnus

Lekár Lee Cook-Jong Zobraziť galériu (3)
Lekár Lee Cook-Jong (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Severokórejský vojak, ktorého pri jeho minulotýždňovom úteku do Južnej Kórey niekoľkokrát postrelili, je už po operáciách a v piatok ho z jednotky intenzívnej starostlivosti presunuli na bežné oddelenie. Chirurgovia však zostali v šoku z toho, čo našli v jeho črevách - desiatky obrovských parazitov, ktoré svedčia o značnom rozsahu podvýživy a zlých hygienických podmienkach v KĽDR.

Dramatické VIDEO zachytávajúce zúfalý útek vojaka KĽDR: Havária, streľba a záchrana

Presun 24-ročného dezertéra, známeho iba pod priezviskom "O", sa udial skôr, než sa očakávalo. Vojakov stav bol po tom, ako nadobudol vedomie, stabilný a bez horúčky. Informáciu podala fakultná nemocnica v meste Suwon - južne od metropoly Soul, kam ho previezli po úteku.

Operácia severokórejského vojaka šokovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/euronews)

Dezertéra niekoľkokrát postrelili severokórejskí vojaci pri jeho úteku cez demarkačnú líniu do juhokórejskej časti demilitarizovanej zóny 13. novembra. Hneď ho previezli do nemocnice a ešte v ten istý deň podstúpil operáciu. Druhej operácii sa podrobil 15. novembra.

Parazity v čreve

O tri dni neskôr už zbehnutý vojak O dýchal sám, bez pomoci prístrojov. V priebehu operácie mu v tenkom čreve našli desiatky parazitických červov. Niektoré dosahovali dĺžku až 27 centimetrov. Podľa agentúry Jonhap tento nález poukazuje na chabý stav hygienických podmienok v zbedačenej komunistickej Severnej Kórei.

Operácia severokórejského vojaka šokovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"V mojej viac ako 20-ročnej kariére chirurga som videl niečo také len v učebnici," povedal podľa The Guardian vedúci lekár Lee Cook-jong. Výskyt parazitov pravdepodobne súvisí s tým, že polia v KĽDR sa kvôli nedostatku umelých hnojív hnoja ľudskými výkalmi.

Rýchle zotavenie

Vojak O sa zotavil dosť skoro na to, aby mohol hovoriť o juhokórejskej popovej hudbe a amerických filmoch. Po tom, ako nadobudol úplné vedomie, chirurgom začal hovoriť o svojej láske k dievčenským skupinám a k americkej filmovej produkcii.

K stabilizácii duševného stavu vojaka, ktorého údajne sužuje strach a ťažké psychické vypätie, sa personál nemocnice rozhodol prispieť aj tým, že mu v izbe zavesil juhokórejskú vlajku. Nemocnica zbehovi podľa zdroja agentúry Jonhap tiež poskytuje psychoterapiu.

Viac o téme: OperáciaVojakParazityDezertérSeverná KóreaKĽDRHlísty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu