Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Kórejskí rukojemníci: Nechceme zomrieť!

Príbuzní juhokórejských rukojemníkov
Príbuzní juhokórejských rukojemníkov (Zdroj: SITA)

GHAZNÍ - Juhokórejskí rukojemníci sú v zlom zdravotnom stave a nie je isté, ako dlho sa dokážu udržať pri živote. Uviedla v sobotu v emotívnom telefonáte s agentúrou AFP údajne jedna z juhokórejských dobrovoľníkov, ktorú spolu s jej kolegami už od 19. júla zadržiava radikálne hnutie Taliban.

Žena, ktorú s agentúrou spojil hovorca hnutia Júsuf Ahmádí, prosila zúfalo o pomoc, ale zároveň varovala pred vojenským zásahom, ktorý by vraj mohol životy zajatcov ohroziť.

Totožnosť ženy, ktorá sa predstavila pod nezrozumiteľným kórejským menom, nebolo možné okamžite overiť. Žena počas telefonátu so spravodajcom AFP rozprávala najprv jedným z afganských jazykov a neskôr anglicky. Uviedla, že ju väznia spolu s troma ďalšími rukojemníkmi a o osude ďalších netuší. "Prosím, zachráňte nás...všetci sme nevinní ľudia, prišli sme pomáhať chorým ľuďom, ale teraz sme chorí všetci", prosila žena. Tvrdila, že únoscovia sa im vyhrážajú, že ich zabijú. "Nechcem zomrieť. Chceme ísť domov", volala žena a apelovala na vlády Južnej Kórey a Afganistanu, ako aj na šéfa Organizácie Spojených národov Pan Ki-muna a pápeža Benedikta XVI., aby pomohli všetkých kresťanských dobrovoľníkov oslobodiť.

Taliban zadržal 23 juhokórejských kresťanov takmer pred dvoma týždňami, keď autobusom cestovali cez nebezpečnú provinciu Ghazní. Minulý týždeň rebeli zastrelili ich vedúceho, 42-ročného pastora, a v pondelok ďalšieho z rukojemníkov, 29-ročného muža.

Afganskí povstalci z Talibanu navrhli, aby sa rokovanie s Južnou Kóreou o osude rukojemníkov uskutočnilo v sobotu na neutrálnej pôde. Militanti, ktorí výmenou za odovzdanie rukojemníkov žiadajú prepustenie väznených povstalcov, súhlasili s rokovaniami s predstaviteľmi Južnej Kórey, ale odmietajú sa s nimi stretnúť na území pod kontrolou afganskej vlády. Afganská vláda v sobotu opakovane potvrdila svoje stanovisko, že na výmenu rukojemníkov za povstalcov nepristúpi. Posledné ultimátum vypršalo v stredu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu