Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin chce zorganizovať mierový kongres o Sýrii: Pozval sýrsku opozíciu aj Erdogana

Na snímke zľava iránsky prezident Hasan Rúhání, ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan .
Na snímke zľava iránsky prezident Hasan Rúhání, ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan . (Zdroj: TASR/AP)

SOČI - Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil plány konania mierového kongresu, ktorého cieľom má byť ukončenie šesťročného vojenského konfliktu v Sýrii. Vyjadril sa tak po rokovaniach s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. V spoločnom stanovisku vyzvali sýrsku vládu a opozíciu, aby sa na ňom zúčastnili.

Kongres sa zameria na kľúčové otázky sýrskej národnej agendy, ako sú budúca štruktúra sýrskeho štátu, prijatie novej ústavy a následné zorganizovanie volieb od dohľadom OSN, povedal pre novinárov Putin. Kongres by sa mal konať v ruskom čiernomorskom stredisku Soči. Žiadny presný dátum však zatiaľ nestanovili.

Lídri Ruska, Turecka a Iránu v stredu v Soči diskutovali o spôsoboch podpory mierového riešenia sýrskeho konfliktu vrátane návratu utečencov, humanitárnej pomoci či výmeny zajatcov. Opozičné skupiny zatiaľ rokovali v Saudskej Arábii s cieľom prekonať vzájomné rozdiely a zjednotiť svoje postoje pred ďalším kolom mierových rozhovorov v Ženeve, ktoré sa uskutoční budúci týždeň.

Viac o téme: MierKongresRuskoTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu