Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VIDEO Poliaci s odporom odmietajú svoju drogériu: Dôvod? Nie je ako nemecká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: etrend.sk)

POĽSKO – Naši susedia svojim vlastným produktom neveria. Poliaci si však za kvalitu z Nemecka ale nie sú ochotní priplatiť. Preto prišli s riešením, začali importovať nemeckú drogériu do Poľska.

Pohoršení ostali predovšetkým starší ľudia, ktorí si pamätajú, akú kvalitu mali produkty „kedysi.“ Nakupovať za hranice chodia najčastejšie mladí Poliaci vo veku okolo tridsať rokov. Na západe však nekupujú vyslovene len nemeckú drogériu, ale i potraviny, hlavne nemecké pivo.

1,5 kilový prací prášok značky Persil stojí v Nemecku zhruba 5 eur. V poľských lekárňach je o niečo drahší, stojí okolo 30 zlotých, čo je približne 7 eur.

VIDEO Poliaci s odporom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: etrend.sk)

Naši poľskí susedia to však nenechali len tak, nemeckú drogériu začali predávať cez e-shopy. Svoju nespokojnosť tak dali najavo prostredníctvom malých špecializovaných obchodíkov, kde si vyzdvihujú svoje zásielky z Nemecka. Obchodíky nesú poznávací názov „Chemią z Niemiec.“ Poliaci veria, že oproti ich poľským verziám, nemecké pracie prášky perú lepšie a bielizeň po nich vydrží aj dlhšie voňavá.

VIDEO Poliaci s odporom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: etrend.sk)

„Chemiu z Niemiec“ sa snažilo zneužiť aj nemálo špekulantov. Poľská polícia za jeden rok stihla dolapiť skupinu podvodníkov, ktorí predávali napodobeniny pracích práškov vrátane gélov a saponátov. Nimi predávané výrobky mali etiketu zodpovedajúcu tej nemeckej, avšak išlo o sfalšovanie. Polícia prišla na to, že výrobky boli vyrobené v Poľsku a nie v Nemecku, vysvetlil denník Lublin112.

Skupina podvodníkov s ich falošnými výrobkami neobchodovala iba v Poľsku, ale aj v Litve a v Ukrajine. Predali vyše predať vyše 54 ton falšovaného tovaru.

VIDEO Poliaci s odporom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: etrend.sk)

Veľa peňazí za málo muziky

Okrem vyššej ceny Poliakov trápi aj nedostatočná kvalita. Poliakom sa potvrdilo ich podozrenie, kampaň proti dvojitej kvalite produktov, do ktorej sa krajina zapojila. Spotrebiteľský test kvality prebiehal aj na Slovensku, kde sa taktiež ukázali zaujímavé výsledky.

Akú kvalitu má Persil u nás?

Henkel, nemecký výrobca Persilu musel pre verejnosť objasniť fakt, prečo vyrába zvlášť prací prášok pre rakúsky alebo nemecký trh. Henkel informoval, že rozdielne zloženie pracieho prášku je preto, pretože v porovnaní s inými krajinami na Slovensku perieme pri vyšších teplotách a máme aj iné škvrny sa odevoch. Za toto vyjadrenie bol Henkel skritizovaný. 

Viac o téme: HenkelChemia z nemiecPoľská drogéria vs. nemecká drogériaPersil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu