Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZÁZRAK Letecké nešťastie prežilo ako jediné 3-ročné dievčatko: Učiteľka Oľga to stihla pred smrťou

ZÁZRAK Letecké nešťastie prežilo ako jediné 3-ročné dievčatko: Učiteľka Oľga to stihla pred smrťou Zobraziť galériu (11)
ZÁZRAK Letecké nešťastie prežilo ako jediné 3-ročné dievčatko: Učiteľka Oľga to stihla pred smrťou (Zdroj: vo)

MOSKVA – Pri tragickej leteckej nehode vyhaslo šesť ľudských životov. Prežilo len trojročné dievčatko, za ktoré položila život učiteľka. Záchranári ho vytiahli z trosiek lietadla, dievčatko je mimo ohrozenia života.

Statočná hrdinka, 44-ročná učiteľka Olga Lemponniková, ochránila vlastným telom maličké dievčatko Zhasminu. Vďaka nej prežila ako jediná, šesťčlenná posádka bola na mieste mŕtva.

Zhasmin s jej mlalým bračekon
Zobraziť galériu (11)
Zhasmin s jej mlalým bračekon  (Zdroj: siberiantimes.com )

Lietadlo L-140 sa zrútilo do lesa „ako kameň“ z výšky 300 stôp neďaleko Neľkanu v oblasti Khabarovsk, malého letiska v Rusku.

Olga ukončila kariéru učiteľky a išla pracovať ako školská inštruktorka. Po tragickej havárii záchranári na vlastné oči videli, ako bola nebohá Olga v posledných chvíľach svojho života pritisnutá k malému telíčku Zhasminy.

Statočná učiteľka Olga Lemponníková
Zobraziť galériu (11)
Statočná učiteľka Olga Lemponníková  (Zdroj: siberiantimes.com )

„Aby som nespôsobil požiar, odtrhol som časť krytu kabíny a holými rukami som odpojil akumulátor, aj keď na to treba skrutkovač. Potom som počul, že niekto plače. Dievčatko zapnuté v bezpečnostnom páse sedelo vedľa jednej ženy, ktorá ho objímala vlastným telom. Tá žena bola Olga Lemponniková,“ povedal Evgeny Arkhinos, riaditeľ letiska Nelkan.

Evgeny Arkhinos, riaditeľ letiska Nelkan
Zobraziť galériu (11)
Evgeny Arkhinos, riaditeľ letiska Nelkan  (Zdroj: siberiantimes.com )

Keď prichádzali záchranári, videli ako Olga, matka dvoch detí, zachránila život trojročnému dievčatku. O pár minút však podľahla zraneniam.

Vypovedala aj Olgyna kamarátka, Tatiana Fonová. „Je to obrovská tragédia, nie je bolestivá len pre mňa, ale pre každého občana Nelkana. Keby nebolo Olgy, neprežil by nikto. Olga bola nádherný človek,“ povedala skormútená Tatiana.

Havarované lietadlo
Zobraziť galériu (11)
Havarované lietadlo  (Zdroj: siberiantimes.com )

Olge Lemponnikovej bola udelená posmrtná medaila za záchranu dieťaťa. Olge, statočnej matke dvoch detí a hrdinke v jednej osobe, bude Zhasminina rodina do konca života vďačná.

Malá Zhasmin v rukách záchranarov
Zobraziť galériu (11)
Malá Zhasmin v rukách záchranarov  (Zdroj: siberiantimes.com )

„My, ľudia žijúci v Nelkane nemáme na výber, všetci lietame po tejto trase, pretože tu nie je žiadna ďalšia doprava,“ povedala Tatiana. Miestni obyvatelia Nelkanu sa už v minulosti sťažovali na nepriaznivú dopravnú situáciu. Majú však pocit, že ich upozornenia na bezpečnosť boli ignorované.

Statočná učiteľka položila vlastný
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: siberiantimes.com )

Traumatizovaná Zhasmina bola dnes premiestnená do susedného mesta Khabarovsk na lekárske vyšetrenia. „Dievča prežilo bez vážnych zranení, jej život nie je ohrozený. Bola potvrdená zlomenina nôh, ale diagnóza otrasov je stále spochybnená. Dieťa je pri vedomí,“  povedal Pavel Kurnyavka, vedúci lekár regionálneho záchranného tímu pre záchrannú medicínu.

Zhasmina sa tak bude môcť opäť znova stretnúť so svojou 32-ročnou matkou Máriou, ktorá ju letecky poslala za babičkou.

Prehovoril aj pilot Vladimir Misyura, ktorý dobre poznal zosnulého kapitána tragického letu, Igora Šumakova. „Vyšetrovatelia prípad objasňujú, ale počul som od svedkov havárie, že lietadlo sa chystalo pristáť, potom sa náhle naklonilo na pravú stranu, otočilo sa doprava a zrazu padlo na zem ako kameň,“ povedal Vladimir.

„Z môjho predpokladu usudzujem, že motor lietadla zastavil a odišli vrtule. Je to, ako keby lietadlo zrazu zasiahlo neviditeľnú vzduchovú stenu,“ dodal Vladimir. Keď sa to stalo, lietadlo bolo vo výške 90 metrov.

Porucha motora spôsobila to, že spadlo priamočiaro na zem. „Mala by sa vylúčiť možnosť, že za to môže pilot, všetko naznačuje tomu, že to bola chyba v motore,“ doplnil Vladimir.

„Igor Shumakov bol veľmi talentovaný pilot, prevádzkoval oveľa väčšie lietadlá ako Yakovlev-40, Antonov-24, Antonov-26 a L-410. Bol dokonca aj ich inštruktorom. Doteraz mi to nedáva zmysel,“ zdôraznil Vladimir.

Vyšetrovatelia na prípade pracujú. Hľadajú dôkazy na objasnenie celého prípadu.  

Viac o téme: Letecká nehoda v NelkaneOlga Lemponniková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu