Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Katalánska kríza ovplyvňuje politiku v Belgicku: Neprilievajte olej do ohňa, vraví Michel

Charles Michel
Charles Michel (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Katalánska kríza čoraz viac ovplyvňuje politický život v Belgicku. Šéf belgickej diplomacie Didier Reynders upozornil niektorých politikov, že nie je ich úlohou, aby komentovali situáciu v Španielsku, a dodal, že jeho prvoradým cieľom je udržať dobré vzťahy medzi Bruselom a Madridom.

V podobnom duchu sa podľa televíznej stanice RTBF vyjadril aj federálny premiér Charles Michel, ktorý požiadal predovšetkým predstaviteľov Novej flámskej aliancie (N-VA), aby "neprilievali olej do ohňa".  To sa však podľa RTBF neudialo, lebo popredné tváre vplyvnej flámskej strany sa aj počas uplynulého víkendu na tejto téme vďačne priživovali.

Predseda N-VA a starosta Antverp Bart De Wever minulý týždeň označil katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta za svojho osobného priateľa, ktorý "sa nesmie vzdať", a v sobotu 4. októbra sa pri kritike španielskej vlády odvolal na historickú udalosť spred 441 rokov. Slovami "španielska zúrivosť" pripomenul, že začiatkom novembra 1576 španielski vojaci pri útoku na Antverpy zabili okolo 10.000 Holanďanov.

Prokatalánske postoje už preukázal aj štátny tajomník pre azyl Theo Francken a tiež minister vnútra a podpredseda vlády Jan Jambon, obaja z N-VA. Jambon v jednom z rozhovorov kritizoval Madrid, že "posiela políciu biť ľudí, zatvára vplyvných lídrov a preberá funkciu demokraticky zvoleného parlamentu". Kriticky na adresu Madridu sa však vyslovil aj predseda Socialistickej strany (PS) a bývalý premiér Elio Di Rupo, ktorý v súvislosti s katalánskou krízou označil španielskeho premiéra Mariana Rajoya za "autoritárskeho frankistu".

Reakcia Madridu nenechala na seba dlho čakať. Hovorca španielskej Ľudovej strany (PP) upozornil premiéra Rajoya, že ide o "nezodpovedné a nebezpečné tvrdenia pre udržanie potrebnej spolupráce medzi členskými štátmi Európskej únie". A dodal, že práve N-VA je známou nacionalistickou a xenofóbnou stranou, ktorá koná protieurópsky a v rozpore s hodnotami EÚ.

"Okolo tejto problematiky existujú vášne, ktoré v Belgicku prekračujú až hranice rozumnosti. Niektorí ľudia sa zapájajú a komentujú krízu v Španielsku, hoci to nie je ich úlohou," cituje tlačová agentúra Belga slová šéfa belgickej diplomacie. 

Reynders na túto situáciu upozornil z Naí Dillí v Indii, kde sa nachádza na oficiálnej štátnej návšteve. Zároveň dodal, že ide o záležitosť, ktorá sa týka "predovšetkým Španielska", a je nevyhnutné nechať justíciu konať a počkať si na jej rozhodnutia. "Prvoradé je udržať dialóg so Španielskom," odkázal Reynders.

Viac o téme: BelgickoKatalánskoCharles MichelPolitický život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu