Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počas vojenského cvičenia Rusi rušili mobilný signál: Alianca NATO je znepokojená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Vayar Military Agency photo via AP)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) je vážne znepokojená novými typmi opatrení zo strany ruskej armády, ktoré boli využité pri septembrovom rusko-bieloruskom vojenskom cvičení Zapad a ktoré okrem iného na niekoľko hodín vyradili z prevádzky mobilný signál vo viacerých členských krajinách NATO. Po konzultáciách medzi veľvyslancami členských krajín aliancie a Ruska to vo štvrtok vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

O niekoľkohodinových výpadkoch mobilného signálu, ktoré postihli okrem iného aj núdzové linky, podľa neho informovali najmenej dve členské krajiny NATO. Stoltenberg mal podľa všetkého na mysli Lotyšsko a Nórsko, hoci výpadok mobilnej siete hlásil aj švédsky ostrov Öland.

Stoltenberg vyzval Rusko, aby bolo v súvislosti so svojimi vojenskými cvičeniami transparentnejšie a aby zaistilo, že v budúcnosti nebude dochádzať "k chybným kalkuláciám a nedorozumeniam, pretože tento druh aktivít môže mať vážne následky".

Lotyšsko v septembri, počas konania rusko-bieloruského vojenského cvičenia, hlásilo úplný výpadok mobilného signálu na území celej krajiny, ktorý mal trvať niekoľko hodín. O podobných problémoch informovalo aj Nórsko.

Šéf nórskej tajnej služby Morten Haga Lunde navyše v stredu vyhlásil, že ruské experimenty s dosiaľ neznámym druhom elektronických systémov mali a mohli mať aj mnohé postranné efekty vrátane možného narušenia letovej kontroly.

Viac o téme: RuskoNATOBruselCvičenie ZápadRušenie mobilného signálu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu