Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Madrid prevezme nad Katalánskom kontrolu: Vláda chce zosadiť regionálny kabinet

Situácia v Španielsku je kritická Zobraziť galériu (2)
Situácia v Španielsku je kritická (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White/Emilio Morenatti)

MADRID - Španielska vláda prevezme čiastočnú kontrolu nad Katalánskom s cieľom obnoviť tam ústavný poriadok a vypísať nové voľby. Oznámil to v sobotu na tlačovej konferencii španielsky premiér Mariano Rajoy po mimoriadnom zasadaní svojho kabinetu.

Separatisti považujú stratu autonómie za štátny prevrat

Katalánski separatisti dnes označili rozhodnutie ústrednej vlády v Madride prevziať kontrolu nad regiónom za štátny prevrat a nástup totalitarizmu. 

Madrid prevezme nad Katalánskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vláda prijala rozhodnutie po tom, čo katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Vláda v Madride túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

Rajoy povedal, že chce od Senátu, aby mu dal právomoc rozpustiť regionálnu katalánsku vládu a vypísať predčasné voľby, a to čo najskôr. Navrhol, aby právomoci katalánskych úradníkov prevzali ministri ústrednej vlády.

Podľa agentúry AP vyhlásil, že vláda sa nechystá zrušiť katalánsku autonómiu, ale iba odvolať regionálnych úradníkov, ktorí porušili zákon. Kroky katalánskej vlády označil za "jednostranné, protizákonné a hľadajúce konfrontáciu", uviedla agentúra DPA.

Podľa spravodajskej stanice BBC chce vláda s pomocou Senátu aktivovať článok 155 ústavy, ktorý jej umožní obmedziť autonómiu Katalánska. Článok 155 ústavy dosiaľ žiadna španielska vláda neaplikovala. Opatrenie umožňuje ústrednej vláde pozastaviť autonómiu regiónu v prípade, že si neplní svoje záväzky voči štátu.

Španielsky ústavný súd tento týždeň potvrdil, že katalánske referendum o nezávislosti z 1. októbra bolo protizákonné. Ústredná vláda v Madride vyhlásila, že pozastaví autonómiu Katalánska a nastolí v tomto regióne na severovýchode krajiny priamu vládu.

Proti postupu vlády vystupujú politici

Na rozhodnutie španielskej vlády prevziať čiastočnú kontrolu nad Katalánskom, rozpustiť tamojší kabinet a vypísať nové voľby reagoval v sobotu ako prvý podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras, informovala agentúra AP.

"Dnes viac, než kedykoľvek predtým, bráňme demokraciu, občianske a politické práva," napísal katalánsky politik na Twitteri. Sľúbil, že sa v sobotu spoločne s demonštrantami na hlavnej triede v Barcelone postavia brániť Katalánsko "proti totalitarizmu". Podľa predsedníčky ERC Marty Roviraovej predstavujú Rajoyove kroky pokus "o štátny prevrat" a ich cieľom je rozdrviť katalánsku samosprávu a jej túžbu odtrhnúť sa od Španielska.

Veľká protestná demonštrácia, ktorá má byť vyjadrením nesúhlasu Kataláncov s oznámením premiéra po dnešnom krízovom zasadnutí vlády, sa začala v centre Barcelony o 17.00 h.  Na protest prídu všetci hlavní katalánski politici vrátane premiéra Carlesa Puigdemonta. Starostka Barcelony Ada Colauová to označila za "vážny útok na práva a slobody všetkých" a vyzvala na protesty. Podľa odhadov by do ulíc mali vyjsť státisíce Kataláncov.

Viac o téme: ReferendumŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu