Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Juh Európy stále bojuje s požiarmi

(Zdroj: ČTK)

MADRID - Hasiči v južných oblastiach Európy sa v nedeľu za pomoci vrtuľníkov snažili uhasiť rozsiahle lesné požiare, ktoré ničia porasty v Bulharsku, Macedónsku, Grécku, ako aj na španielskych Kanárskych ostrovoch.

V rumunskom meste Jasy sa medzitým zhromaždilo asi 1000 pravoslávnych veriacich, ktorí sa modlili za skončenie niekoľkotýždňovej vlny horúčav. V Bulharsku, kde v predošlých týždňoch zhorelo 23 000 hektárov lesa, naďalej zúrili požiare v južnej a centrálnej časti krajiny. V regióne okolo strediska Čepelare vyhlásili vysoký stupeň pohotovosti a varovali, že plamene môžu ohroziť kláštor Rila z 10. storočia, ktorý sa nachádza na zozname svetového dedičstva UNESCO. Bulharská polícia oznámila, že doteraz zatkla 20 osôb podozrivých z podpaľačstva.

Španielske úrady v nedeľu informovali, že rozsiahle požiare na vyše 3500 hektároch porastu sa z veľkej časti podarilo dostať pod kontrolu. "Všetky požiare sú teraz pod kontrolou okrem jedného," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu životného prostredia. Dodala, že všetky požiare by mali byť pod kontrolou do nedeľňajšej noci. Na Kanárskych ostrovoch, kde horeli riedko osídlené horské oblasti, zasahovalo asi 200 hasičov, armáda a pracovníci civilnej ochrany, ktorým pomáhalo 10 vrtuľníkov. Na ostrovoch zatkli 37-ročného lesníka, ktorý sa priznal, že založil požiar, aby mu predĺžili pracovnú zmluvu. Požiare zasiahli aj španielsku pevninu, kde zhorelo 3500 hektárov lesa v regióne Andalúzia. Plamene sa rozšírili z tamojšej vojenskej strelnice.

V Grécku v nedeľu nasadili okolo 300 hasičov proti piatim požiarom v severozápadných oblastiach Ioannina, Flórina, Kozáni, Piería a Thesprotía. Posledné požiare v ostatných častiach krajiny podľa oficiálnych zdrojov zrejme dohorievajú. Grécke orgány zadržali štyri osoby podozrivé z úmyselného založenia požiarov.

Vyše 250 hasičov v nedeľu nasadili do horiacich lesov v centrálnom a južnom Portugalsku, kde teploty prekračovali 42 stupňov Celzia. Portugalská vláda v máji upozornila, že krajinu môžu v lete postihnúť ešte ničivejšie požiare ako minulý rok, keď úplne zhorelo 75 000 hektárov.

Vysoký stupeň pohotovosti pretrváva aj vo viacerých častiach Talianska. Niekoľko menších požiarov pokračovalo v južnom národnom parku Pollino, zatiaľ čo nové ohniská hlásili z okolia Bologne, ako aj regiónov Abruzzo, Marche, Kampánia a Lazio.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu