Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mimoriadna situácia v Írsku: Ostrov zasiahol hurikán Ophelia, hlásia dve obete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Ventusky)

DUBLIN/LONDÝN - Dvaja ľudia dnes prišli v Írsku o život po tom, ako na väčšine jeho územia vyčíňala búrka Ophelia. Očakáva sa, že zasiahne aj Severné Írsko a cez noc sa presunie cez západné pobrežné oblasti Walesu a Škótska. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Ophelia síce stratila silu hurikánu, ale podľa meteorológov môže rýchlosť vetra stále dosahovať v nárazoch 120 až 150 kilometrov za hodinu.

Počasie sa po celom svete muselo zblázniť: VIDEO Oheň, voda, vietor a ľadové gule ničia mestá

Vyše 50-ročná žena zahynula na juhu Írska, keď na jej auto spadol strom. Druhou nepriamou obeťou búrky bol tridsiatnik, ktorý podľahol zraneniam pri incidente s motorovou pílou, keď sa snažil odstrániť spadnutý strom. Írsky premiér Leo Varadkar uviedol, že búrka je "veľmi nebezpečná" a príslušníci ozbrojených síl sú pripravení v prípade potreby na nasadenie.

Všetky školy dnes boli v krajine zatvorené a obyvateľov vyzvali, aby ostali doma a cestovali len v prípade nutnosti. Dublinské letisko zrušilo približne 200 príletov a odletov a okolo 120.000 ľudí bolo na juhu krajiny bez dodávok elektriny. Búrka odtrhla väčšinu strechy na štadióne futbalového mužstva Cork City v meste Cork a miestne médiá hlásili záplavy pobrežných oblastí v okrese Galway.

Červený, najvyšší stupeň ohrozenia platil najprv v grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, no bol rozšírený na celú krajinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti.

Meteorológovia takisto vydali varovanie pre Škótsko, Wales, Severné Írsko a ostrov Man a pre severné a južné Anglicko, kde platia výstrahy pred záplavami. Rušené sú lety, trajekty a železničné i autobusové spoje.

V Írsku sú v pohotovosti aj vojaci a mnohé úrady, školy a súdy boli zatvorené kvôli obavám z vyčíňania živlu, ktorý prichádza presne 30 rokov po Veľkej búrke z roku 1987, pri ktorej zomrelo 18 ľudí. Írska vláda už avizovala, že môže ísť o najhoršie počasie, ktoré krajinu zasiahne od hurikánu Debbie v roku 1961, ktorý zabil 12 ľudí.

Bez dodávok elektrického prúdu ocitli tisíce írskych domácností. Až do 14.00 h miestneho času je prerušená všetka autobusová doprava. Letisko v Dubline dnes zrušilo 125 príletov a odletov a cestujúcim odporučilo, aby si overili, či sa ich let dnes uskutoční. Podobne ako v Írskej republike, aj v Severnom Írsku je dnes zrušené vyučovanie na všetkých typoch škôl, zastavená aj autobusová a vlaková doprava. Letisko v Belfaste potvrdilo zrušenie viacerých letov.

Írska polícia vyzvala motoristov a cyklistov, aby vôbec nejazdili, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ľudia by sa podľa nej nemali radšej vydávať k pobrežiu, pretože to môže byť nebezpečné. Premiér Leo Varadkar uviedol, že miestna elektrárenská spoločnosť ESB opraví elektrické vedenie, akonáhle to bude bezpečné. Obyvateľov vyzval, aby zostali doma, kým sa búrka nepreženie. Obeťou sa podľa miestnej rozhlasovej a televíznej stanice RTE stala žena v aute, na ktorý spadol strom.

Ophelia zoslabla, ale stále vyvoláva strach

Ophelia je označovaná za najsilnejšiu búrku, aká kedy bola vo východnej časti Atlantiku zaznamenaná. V sobotu jej sila dosiahla tretí stupeň na päťbodovej stupnici, ktorá meria silu hurikánov. Azory minula v sobotu v noci a asi tri hodiny po polnoci SELČ sa víchor začal od Azorských ostrovov vzďaľovať bez toho, aby spôsobil významnejšie škody.

V nedeľu Ophelia zoslabla postupne z tretieho na prvý stupeň sily hurikánov. Americké centrum pre hurikány upozorňuje, že až sa v pondelok búrka priblíži k Írsku a Británii, bude vietor stále veľmi silný. Obe krajiny budú čeliť silnému vetru a dažďu a tiež nebezpečným podmienkam na mori, uviedlo stredisko.

Zatvorené zostanú na začiatku týždňa školy na západe Írska. Letisko v Dubline a Shannone vyzvalo cestujúcich, aby si pred cestou skontrolovali stav svojich letov. Niekoľko desiatok ich už bolo zrušených. Komplikácie by živel mohol spôsobiť aj na železnici. Môže dôjsť k výpadkom elektrickej energie aj telefónneho signálu.

Británia pre niektoré oblasti vyhlásila na pondelok a utorok nižší, žltý stupeň pohotovosti. Pri tomto stupni sa meteorologické podmienky označujú za vážne a ľudia sú vyzvaní k opatrnosti. Živel by mal komplikovať život ľuďom predovšetkým v Severnom Írsku, Škótsku a na severe Anglicka.

Mimoriadna situácia v Írsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Varovanie pre Slovákov

Meteorologická agentúra Írska varovala pred zostatkami hurikánu Ophelia, ktoré pravdepodobne začiatkom týždňa zasiahnu Írsko. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojej internetovej stránke.

"Očakávajú silnejšie dažde sprevádzané silným vetrom," konštatuje rezort diplomacie. Veľvyslanectvo SR v Dubline preto vyzýva Slovákov nachádzajúcich sa v oblastiach Írska, ktoré podľa predpovedí môžu byť zasiahnuté zrážkami, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov.

Ministerstvo zároveň odporúča slovenským občanom v prípade cestovania do Írska využiť službu dobrovoľnej registrácie.

Viac o téme: PočasieVietorBúrkaWalesSeverné ÍrskoOpheliaHuríkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu