Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dočasný výdych pre sýrskych obyvateľov: Uzavretie dohody medzi povstalcami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Tri sýrske povstalecké skupiny sa dohodli na uzavretí prímeria v oblasti južne od sýrskej metropoly Damask. Dohodu, ku ktorej sa nepripojila sýrska armáda, sprostredkovali egyptskí a ruskí vyjednávači, informovala agentúra AP.

Pokoj zbraní sa týka obliehanej oblasti Východnej Ghúty, ktorá je jednou z posledných bášt povstaleckých síl bojujúcich proti sýrskym vládnym silám. Dohoda má zaistiť zastavenie bojov a otvorenie koridorov pre prísun humanitárnej pomoci a umožniť, aby miestni obyvatelia mohli zostať vo svojich domovoch. 

Na rozdiel od podobných prímerí, uzavretých v iných častiach Sýrie, dohoda nezhŕňa presuny bojovníkov alebo civilného obyvateľstva. Dohodu o prerušení bojov uzavreli vo štvrtok ráno v Káhire skupiny Džajš al-islám (Armáda islamu), Džajš al-Ababíl a Aknáf al-Makdis, ktorá je napojená na palestínske militantné hnutie Hamas. K prímeriu, ktoré vstúpilo do platnosti vo štvrtok napoludnie sa môžu pripojiť aj ďalšie ozbrojené frakcie operujúce v oblasti. 

V auguste 2013 došlo vo východnej Ghúte k chemickému útoku, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Rakety s nervovým plynom sarin vtedy zasiahli štvrte kontrolované vzbúrencami, ktorí obvinili z útoku vládne sily. Damask zas pripísal zodpovednosť povstalcom. 

Viac o téme: SýriaDamaskHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu