Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gorbačov: USA uvrhli svet do globálneho zmätku

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov

MOSKVA - Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov dnes kritizoval USA a osobitne amerického prezidenta Georgea W. Busha, že v snahe vybudovať americké impérium uvrhli svet do "globálneho zmätku".

Gorbačov vyhlásil, že zodpovednosť za súčasné ochladenie vzťahov Ruska so Západom leží na pleciach Washingtonu a obvinil USA, že robia "veľké strategické chyby".

Strojca rozpadu Sovietskeho zväzu dnes na tlačovej konferencii v Moskve vyjadril podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ochladenie vzťahov so Západom sa podľa neho začalo už rozpadom Sovietskeho zväzu, ktorý Washington využil na budovanie svojho impéria.

"Zrodila sa myšlienka na nové impérium, na jediného vodcu... Nasledovali jednostranné akcie a vojny," dodal s tým, že USA "ignorovali Bezpečnostnú radu (OSN), medzinárodné právo i vôľu svojich občanov". To sú veľké, strategické chyby, pokračoval Gorbačov.

Svet by mal byť "multipolárny", podporil slová Putina, teda bez dominantnej úlohy USA. "Nik, žiadne centrum, nemôže dnes veliť svetu. Žiadna jedna skupina krajín, akou je napríklad G8, to nemôže urobiť... Nie je iná možnosť ako vybudovať multipolárny svetový poriadok, bez ohľadu na to, ako je to komplikované."

To sa však nepodarí, kým neodíde Bushova vláda. "Za súčasného amerického prezidenta si nemyslím, že môžeme zásadne zmeniť situáciu tak, ako sa to teraz vyvíja. Je to nebezpečné. Svet prežíva obdobie rastu globálneho zmätku".

Moskva tvrdí, že plány americkej vlády rozmiestniť prvky amerického protiraketového štítu vo východnej Európe by mohli rozpútať nové preteky v zbrojení. Moskva odmietla v Bezpečnostnej rade OSN podporiť americký návrh rezolúcie o nezávislosti pre Kosovo a odstúpila od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE).

Rusko sa dostalo do diplomatického sporu s Britániou, ktorej odmietlo vydať podozrivého zo zavraždenia bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. To viedlo k vzájomnému vyhosteniu diplomatov.

Gorbačov v tejto súvislosti vyhlásil, že "čo sa stalo, sa stalo - treba sa zastaviť a vrátiť sa k dialógu. Treba pokračovať v rozvíjaní vzťahov". Prípad sa podľa neho spolitizoval, "niekto potrebuje, aby to tak bolo, aby zničil vzťahy". Británia sa "usiluje byť dobrým priateľom iba Spojeným štátom." Gorbačov priznal isté obmedzenia médií za vlády Putina, povedal však, že jeho politika je "v záujmoch väčšiny" a zdôraznil, že Rusko je "v období prechodu".

V Rusku sa špekuluje o tom, kto vystrieda po budúcoročných voľbách vo funkcii Putina. Gorbačov k tomu dodal: "Som si istý, že prezident Putin si nájde svoje miesto v budúcom živote. A toto miesto bude vážené. Veľmi skoro sa to vyjasní."

Gorbačov (76) opustil politiku po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. V Rusku je na rozdiel od zahraničia veľmi nepopulárny. Rusi ho obviňujú z rozpadu sovietskeho impéria a uvrhnutia miliónov občanov do chudoby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu