Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron šokoval: Vyjadreniami o nezamestnaných vyvolal pobúrenie, týmto prestrelil

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

PARÍŽ — Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyvolal vlnu pobúrenia svojimi vyhláseniami o nezamestnaných. Macron v stredu navštívil mesto Egleton v strednej časti Francúzska, kde proti nemu protestovali prepustení zamestnanci továrne na výrobu automobilových súčiastok.

Prezidentovi vyčítali, že sa nedostatočne zaujíma o ich záležitosti. Macron sa však vyjadril, že "niektorí ľudia" by si mali radšej hľadať prácu a nie "robiť bordel". Vyjadrenie šokovalo najmä tým, že Macron nezvykne používať vulgárnejší slovník.

Mnohí politici z pravej i ľavej časti politického spektra skritizovali jeho vyjadrenia ako neúctivé voči nezamestnaným. Macronova popularita začala rýchlo klesať, keď začal zavádzať reformy trhu práce. Stále viac Francúzov ho pritom označuje za "prezidenta bohatých".

Hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner dnes neskôr vystúpil na obranu prezidenta, ktorý si starostlivo stráži imidž. Dodal tiež, že Macron použil výraz v súkromnom rozhovore so šéfom regiónu Akvitánsko.

"Podľa môjho názoru človek môže byť kultivovaný a zároveň rozprávať tak, ako Francúzi rozprávajú," povedal Castaner pre rozhlasovú stanicu Radio Classique. "Podľa mňa človek môže mať v politike aj cieľ... zanechať politické táraniny a nazývať veci pravými menami," dodal hovorca vlády.

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu