Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Katalánsky premiér poslal odkaz španielskej vláde a kráľovi: Sklamali ste veľa Kataláncov

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA,/AP)

BARCELONA - Katalánsky premiér Carles Puigdemont dnes opäť vyzval španielsku vládu, aby súhlasila so sprostredkovaním v čase jednej z najhlbších politických kríz, ktoré postihli krajinu za desiatky rokov.

Španielsku vládu premiéra Mariana Rajoya označil za "nezodpovednú" za to, že nechce akceptovať sprostredkovanie. "V tomto okamihu sa žiada sprostredkovanie. V týchto hodinách sme dostali niekoľko návrhov a dostaneme aj ďalšie," povedal Puigdemont.

Španielskeho kráľa Filipa VI. kritizoval za to, že uplatňuje vládnu "katastrofickú" politiku voči Katalánsku. "Sklamali ste veľa Kataláncov," uviedol. V televíznom prejave tiež odsúdil násilie polície, ktorá sa snažila zmariť nedeľné referendum o nezávislosti.

Katalánsky premiér poskytol v utorok večer stanici BBC rozhovor, v ktorom povedal, že vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska je len "otázkou dní". Katalánska vláda podľa neho prijme zodpovedajúce kroky "koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa". Zdôraznil pritom, že medzi Barcelonou a Madridom v súčasnosti neexistujú žiadne kontakty.

Viac o téme: NezávislosťŠpanielskoKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu